Bez glutamanu

Na pultech obchodních řetězců se objevily potravinářské výrobky, které výrazným nápisem dávají najevo, že v sobě neobsahují glutaman, o němž jsou mnozí odborníci i laici přesvědčeni, že škodí zdraví. A výrobci tedy zareagovali, přestali glutaman ve výrobě používat. Opravdu?


Glutaman sodný je sodná sůl kyseliny glutamové. Komerčně je dostupný i pod názvem Glutasol. Známý také pod označením MSG (z angl. Monosodium glutamate) nebo Vetsin. V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo a prostředek na zvýrazňování chuti pod označením E 621. Nejčastěji ho najdeme v instantních polévkách a omáčkách, ale i masných výrobcích či mražené zelenině. A také jako složku ochucovadel. Glutaman sodný aktivuje chuťové receptory jedné z pěti základních chutí – umami.

Glutamát je velmi často využíván v asijské kuchyni a jeho nadměrné užívání může způsobovat bolesti hlavy nebo zvracení. Jelikož má přidělenou značku „E“, tak není životu nebezpečný, pokud se používá v přiměřených a schválených dávkách. Takže pokud sníte jednu instantní polévku denně, neměli byste se ani otrávit ani mít jiné problémy.

Problémem ovšem je, že glutaman se vyskytuje v takovém počtu potravin, že průměrný člověk, který nečte etikety na výrobcích, může hravě přijmout dávky převyšující normu. Navíc, jídla s glutamátem chutnají! Však i proto ho do jídel jako přísadu používají! I beztvaré hmotě bez chuti a zápachu glutaman vštípí jedinečnou chuť a my si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Hlavně že je levné.

A jak se glutamát sodný vyrábí?

Průmyslově se čistý glutaman sodný nejčastěji vyrábí z hydrolyzátu kvasinek pěstovaných na substrátech obsahujících škrob (zejména brambory, mouka, cukrová řepa, melasa…). Získaná směs aminokyselin se dělí a čistá kyselina glutamová se částečně zbavuje kyselosti (neutralizuje) hydroxidem sodným. A na obal potraviny může výrobce napsat, že obsahuje kvasnicový extrakt. Jako například jeden známý výrobce bujónů v zelenkavých obalech, který se nám snaží v reklamě nabulíkat, že kuře přiletělo z vedlejší vesnice a cibuli pěstuje prodavač kuřat ve volném čase 😀

Výrobci nás chtějí opět doběhnout. S požehnáním úřadů, které by nás měly chránit před otravou potravinou, nahradili nápis glutaman nápisem kvasnicový extrakt. Ale stále je to tentýž sajrajt, jen v jiném obalu. Jediná šance pro nás, co chceme zdravě žít a jíst, je pozorně číst obaly a takové výrobky v regálech ignorovat. Ať si je jedí lidé z marketingového oddělení výrobce.

Podobné články:

Pravá domácí majonéza
Časy, kdy se v každé domácnosti šlehala do salátu pravá...
Číst dále
Nejvyšší čas vyprázdnit nádrže na vodu
Podzim je nenávratně za námi. Dny jsou sychravé a studené,...
Číst dále
Muurikka Smoker griluje, peče a také udí
Grilovací sezóna je konečně v plném proudu. Pokud vám však...
Číst dále
I můj Ford potřebuje údržbu
Přiznám hned na úvod, auta Ford mám rád. V bývalém...
Číst dále
Postava jako ze škatulky (nebo z krabičky?)
Nuže milé dámy a pánové, léto je více než v...
Číst dále
Stará studna přestala existovat
Na pozemku, který jsme před dvěma lety koupili, stála dřevěná...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.