Bez glutamanu

Na pultech obchodních řetězců se objevily potravinářské výrobky, které výrazným nápisem dávají najevo, že v sobě neobsahují glutaman, o němž jsou mnozí odborníci i laici přesvědčeni, že škodí zdraví. A výrobci tedy zareagovali, přestali glutaman ve výrobě používat. Opravdu?


Glutaman sodný je sodná sůl kyseliny glutamové. Komerčně je dostupný i pod názvem Glutasol. Známý také pod označením MSG (z angl. Monosodium glutamate) nebo Vetsin. V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo a prostředek na zvýrazňování chuti pod označením E 621. Nejčastěji ho najdeme v instantních polévkách a omáčkách, ale i masných výrobcích či mražené zelenině. A také jako složku ochucovadel. Glutaman sodný aktivuje chuťové receptory jedné z pěti základních chutí – umami.

Glutamát je velmi často využíván v asijské kuchyni a jeho nadměrné užívání může způsobovat bolesti hlavy nebo zvracení. Jelikož má přidělenou značku „E“, tak není životu nebezpečný, pokud se používá v přiměřených a schválených dávkách. Takže pokud sníte jednu instantní polévku denně, neměli byste se ani otrávit ani mít jiné problémy.

Problémem ovšem je, že glutaman se vyskytuje v takovém počtu potravin, že průměrný člověk, který nečte etikety na výrobcích, může hravě přijmout dávky převyšující normu. Navíc, jídla s glutamátem chutnají! Však i proto ho do jídel jako přísadu používají! I beztvaré hmotě bez chuti a zápachu glutaman vštípí jedinečnou chuť a my si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Hlavně že je levné.

A jak se glutamát sodný vyrábí?

Průmyslově se čistý glutaman sodný nejčastěji vyrábí z hydrolyzátu kvasinek pěstovaných na substrátech obsahujících škrob (zejména brambory, mouka, cukrová řepa, melasa…). Získaná směs aminokyselin se dělí a čistá kyselina glutamová se částečně zbavuje kyselosti (neutralizuje) hydroxidem sodným. A na obal potraviny může výrobce napsat, že obsahuje kvasnicový extrakt. Jako například jeden známý výrobce bujónů v zelenkavých obalech, který se nám snaží v reklamě nabulíkat, že kuře přiletělo z vedlejší vesnice a cibuli pěstuje prodavač kuřat ve volném čase 😀

Výrobci nás chtějí opět doběhnout. S požehnáním úřadů, které by nás měly chránit před otravou potravinou, nahradili nápis glutaman nápisem kvasnicový extrakt. Ale stále je to tentýž sajrajt, jen v jiném obalu. Jediná šance pro nás, co chceme zdravě žít a jíst, je pozorně číst obaly a takové výrobky v regálech ignorovat. Ať si je jedí lidé z marketingového oddělení výrobce.

Podobné články:

Když se zase rozbije lednice
Když se opět rozbije lednička, tak to už není novinka,...
Číst dále
Jak dlouho vydrží kváskový chléb
Tak to vím docela přesně! Měli jsme možnost změřit trvanlivost...
Číst dále
Boj s kilogramy: Nemusíme přibrat ani během Vánoc
Blížící se Vánoce znamenají pro mnoho z nás také hrozbu v podobě...
Číst dále
Ve čtvrtek si stromky neobjednávejte
Alespoň ne přes internet z nějakého shopu. A určitě ne,...
Číst dále
Co je za plotem
Nedávno jsme měli v zahradě rychlou návštěvu prvního druhu. Přišli...
Číst dále
Dýně Hokkaido poprvé v mé kuchyni
Pokud je pravda, že každá informace se k nám dostane...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.