První letošní balkonové jahody

Jedli jste už letos jahody? Ne, nemyslím ty ze supermarketu, dovezené odkudsi ze Španělska. Myslím ty naše. Čerstvé, voňavé, šťavnaté. Právě utržené. Nám doma se to už letos podařilo. Stačilo několik slunečných květnových dní a na našem balkoně se objevila první sladká úroda. No nebylo to jen tak. Trochu péče to přece jen stálo.

 

Když jsem si před pár lety vysazovala do zahrady zimolez, hovořilo se o něm, že jeho plody dozrávají již v květnu a tak je to vlastně první ovoce po dlouhé zimě. Ano. Loni i bylo. No letos ho jahody na mém balkoně předběhli. Sice jen o několik dní, ale přece. Kdoví, co to způsobilo. Že by zvláštní péče? Možná. A možná ta péče byla jen z nouze ctnost.

sladká jahodová úroda
sladká jahodová úroda

Sladká odměna

Jahody totiž zimovaly venku. Na balkoně. Pohodlně v truhlíku. Občas jsem je zalila, ale jinak jsem s nimi nedělala nic. Vlastně ani nic nebylo třeba. Až ke konci zimy jsem si všimla, že voda jaksi rychle vsákne do substrátu, ale neudrží se v něm, ale hned odtéká do misky. Zdálo se mi to divné. Vždyť mám v zemině přimíchán aquaholder a ten by měl přece nabobtnat a tím pádem vodu zadržet. No neděje se tak. Někde bude chyba. Koupila jsem tedy zcela nový substrát a byla jsem rozhodnuta jahody přesadit. A dobře jsem udělala. Když jsem totiž sazenice vybrala ze staré zeminy, až mě zamrazilo. Okolo kořenů se hemžilo několik obrovských bílých ponrav. Ze dvou truhlíků dlouhých šedesát centi jsem je napočítala spolu šestnáct! Všechny jsem rozmačkala v igelitovém sáčku a vyhodila do odpadků. A víte, jak vypadal ten substrát? Jako ementál. Samá díra. Není divu, že se voda neměla kde držet. Chudáčci jahody. Ještěže jim zůstaly alespoň nějaké kořeny.

první jahody a kvetoucí pažitka
první jahody a kvetoucí pažitka

Zachránila jsem je v poslední chvíli. Dostali novou zeminu i bohatou zálivku. A od té doby jsou mé balkonové jahody jako vyměněny. Krásné zazelenali a zakrátko začali kvést. No a dnes nám dali i první úrodu. Hrst voňavých šťavnatých jahůdek.

Podobné články:

Dějiny čokoládové pochoutky: Kakaové boby měly cenu...
Víte, že kakaové boby, hlavní surovinu pro výrobu kvalitní čokolády,...
Číst dále
ginger rootginger root
Zázvor-koření i lék současně
Co to ​​vlastně je zázvor? Čerstvý zázvor je oddenek, čili...
Číst dále
Stěhování zahrady je téměř dokončeno
Letošek byl pro nás zvláště významný, co se zahrady a...
Číst dále
Děti na trampolíně
Když jsme kupovali svou zahradu, plánovali jsme nejen zeleninové záhony...
Číst dále
Jste ochotní připlatit si za regionální pečivo?
Někteří lidé pečivo z jídelníčku radikálně vyřazují. Pravda je, že...
Číst dále
Krémy proti bolesti by měly zakázat
Bolest dokáže každého člověka nepříjemně potrápit. Ať už je to...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.