Aquaholder už není! Co místo něj?

aquaholder

V některých článcích popisujeme použití Aquaholderu při sázení rostlin a stromů v zahradě nebo v květináčích. Přidává se do substrátů, přímo ke kořenům rostlin a má za úlohu zadržovat vodu a zabránit tak vysychání rostlin v teple. To znamená, že nemusíme rostliny tak často zalévat anebo jim nevadí, když několik dní neprší. Taky zlepšují schopnost rostlin po přesazení zakořenit. Jenže už delší dobu není Aquaholder u nás k sehnání. Co místo něj?
 


 
 
Aquaholder, zadržovač vody, je obchodní název pro látku s všeobecným názvem absorbér, hydrogél. Je to jemná bílá krystalická látka, vypadá jako jemná kuchyňská sůl a dokáže absorbovat vodu až dvě stě násobek hmotnosti. Při přesazování rostlin stačí „pocukrovat“ jemně kořenový systém rostlin, hydrogél pak po zálivce nabobtná, zvětší svůj objem a zadrží vodu na delší dobu, postupně ji pak uvolňuje přímo do kořenů.

hydrosorb

Na trhu je více podobných přípravku, nedávno jsme koupili výrobek od názvem Hydrosorb, který v sobě obsahuje i živiny. Naše zkušenost je taková, že všechny hydrogelové přípravky fungují více méně stejně, rozdíl je v zrnitosti přípravku, většinou je zrnitost hrubší. Mám pocit, jako by ho pak bylo dávkováno více, než je nezbytné. Některé jsou možná méně koncentrované nebo jak to napsat, absorbují na jednotku hmotnosti méně vody. Vždy však dost na to, aby nám významně pomohli v zahrádce i na balkoně.

hydrosorb

hydrosorb3

Zeminu z truhlíku s obsahem hydrogélu, který už nejde separovat, použijte na záhony nebo ke kořenům keřů anebo stromků. Hydrogél se prodává v různých baleních, ale jestli ho používáte v domácnosti na květiny či balkonová rajčata nebo ho využíváte na zahradě, jeho spotřeba je velmi malá a vydrží dlouho.

Jen nezapomeňte hydrogél po použití dobře uzavřít, aby nenasával vzdušnou vlhkost.

Podobné články:

Kvalita potravin Made in Czechoslovakia
Made in Czechoslovakia - tohle by mělo zajímat každého občana...
Číst dále
Závodní stravování jako v dobré restauraci
Jíst musíme nejen doma, ale i v práci. Pravidelný přísun...
Číst dále
Konec okurek pro tuto sezónu
Loni jsme si pochutnávali v zahradě i na okurkách a...
Číst dále
steak z falešné svíčkové
Grilování hodné králů
Husté sněžení za oknem připomíná spíše příchod Vánoc než jara....
Číst dále
Jogurtovač v mé kuchyni
Možná i vaše rodina miluje jogurty jako ta naše. Ale...
Číst dále
Černý bez: dokonalý všelék a vitamínová bomba...
Černá bezinka, bzinčí, hulák, blivánky i smrdibez, to jsou lidové...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..