Nádobí pro zdravou přípravu jídla, které přežije generace

Když si nově zařizujete kuchyň, jednou z podstatných otázek, je jaké si zvolit nádobí. Důležité je, aby se vám v něm pokrmy připravovaly opravdu dobře. Aby mělo nádobí správnou velikost na plotnu, bylo tepelně dostatečně vodivé a naopak nebylo zdraví škodlivé. Z jakého materiálu je nejlepší si vybrat hrnce? Výborná je litina.

 

Litinový pekáč, pánev a hrnec se vyplatí

Litina je vynikajícím materiálem, který používaly už naše prababičky, a proto jeho výborné vlastnosti prověřil čas. Každý, kdo má doma litinový hrnec nebo kvalitní pánev i s poklicí, zjišťuje, že jsou vynikající volbou. Jejich obrovskou výhodou je, že mají vysokou odolnost a skvělou vodivost tepla. Kdo někdy vařil ve velkém litinovém hrnci třeba polívku nebo guláš, dobře ví, o čem píši. Stačí, když hrnec rozpálíte a pak už můžete teplotu stáhnout prakticky na minium. Kromě toho, že pokrm občas promícháte, nemusíte se už prakticky o nic starat. Nahromaděné teplo v kovu pracuje za vás a přitom riziko, že jídlo připálíte, je prakticky nulové.

Akumulace tepla šetří energii

Hrnec akumuluje teplo a bude ho udržovat stabilní. Díky tomu ušetříte velké množství energie, zejména pokud budete připravovat pokrmy, které se vaří či jinak tepelně připravují opravdu dlouhou dobu. Tedy dušení, pečení, pomalé vaření – pro takové způsoby přípravy jídel je litinové nádobí skutečně ideální. Skvělá je i litinová pánev, která díky tomu, že je těžká, sedí na plotně a nehrozí její převržení. Například se výborně hodí na steaky.

litina

Obejdete se bez tuku

Jakmile litinové nádobí vypálíte, můžete na něm připravovat pokrmy i bez tuku, a tedy zdravé. Jak ho vypálit? Vydrhnout povrch drátěnkou a potom umýt v mýdlové vodě. Následně povrch potřít rostlinným olejem a vypalovat v troubě. Ideálně cca dvě hodiny při teplotě 120 °C. Následné časté používání tohoto nádobí vytvoří na jeho povrchu lehký nepřilnavý film. Ten vzniká uvolňováním tuků při přípravě pokrmů. Právě tento film vám zajistí, že budete moci používat jenom minimum tuků nebo dokonce vůbec žádné. Splníte tak požadavky zdravého vaření v souladu se současnými trendy.

Kvalitní dědictví po babičce

Budete-li také litinové nádobí dobře ošetřovat, vydrží vám dlouho a nejspíš vás i přežije. Má totiž velmi vysokou odolnost proti mechanickému poškození i životnost. Prasknout může litinové nádobí jedině při opravdu prudkém nárazu, což se ovšem při běžném provozu v kuchyni nestává. Ostatně, možná že jste váš starý litinový pekáč podědili po babičce… Dobré je, že s litinovým nádobím není problém ani na indukčním vařiči nebo jiných typech tepelných zdrojů.

Související:  Jak ve zdraví přežít silvestrovskou oslavu?

Nedá se mýt v myčce a je drahé

Nicméně má toto nádobí přece jenom i určité nevýhody a ty spočívají například ve vysoké hmotnosti, která trochu ztěžuje snadnou manipulaci. Na druhou stranu může být váha vnímána i jako určité plus, protože těžké masivní nádobí je stabilní a nespadne ze sporáku, když náhodou nešikovně mávnete rukou. Další možnou nevýhodou je skutečnost, že toto nádobí nelze vkládat do myčky. Také se vyznačuje vyšší cenou.

Výhody převažují nad nevýhodami

Přesto je dobré minimálně několik kousků doma mít. Výhody litinového nádobí totiž zdaleka převažují nad jeho minusy. Vlastnit hlavně zmiňovaný pekáč, pánev a hrnec se skutečně vyplatí. Poznáte to, až budete potřebovat připravit velký hrnec guláše, polévky, dobře propéct v troubě kus šťavnatého masa nebo připravit silné steaky. Kdysi byla velmi oblíbená značka litinového nádobí Sfinx, nyní je to například značka Staub. Kromě nádobí, které si vypálíte, existuje také varianta s vnitřním povrchem vylévaným odolným smaltem. Takové nádobí potom samozřejmě není třeba vypalovat.

Podobné články:

Mulčování je výhodné v těchto vedrech
Když přijde horké léto s dlouhotrvajícím suchem, kdy několik týdnů...
Číst dále
Jak ekologicky na vosy v zahradě?
Sedíte si na své oblíbené lavičce na zahrádce a sledujete...
Číst dále
Sháníte naslouchátka pro nedoslýchavé? Existuje několik druhů
Se sluchem má problémy více než 500 milionů lidí po...
Číst dále
Víte, jaké lázně jsou nejstarší, nejmladší a...
Pokud na vás padá podzimní únava, dopřejte svému organismu odpočinek...
Číst dále
Kvašená zelenina - Pickles
Máte v zahradě poslední kusy čerstvé zeleniny, které už dlouho...
Číst dále
Skladové prostory k pronájmu
Při podnikání jednou přijde čas, kdy je třeba rozhodnout o...
Číst dále

2 komentáře “Nádobí pro zdravou přípravu jídla, které přežije generace

  1. Google Chrome 48.0.2564.97 Google Chrome 48.0.2564.97 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/48.0.2564.97 Safari/537.36

    Tvurci MANY vsak maji vyzkousenou nepretrzitou existenci na praskovem jidle i po dobu 2 mesicu. Je tedy na kazdem jednotlivci, zda bude praskovou nahradu jidla kombinovat s tuhou stravou, nebo ji bude vyuzivat napriklad jen v praci a na cestach. V soucasnosti se powdered food stalo nahradou jidla pro vsechny, kteri ziji aktivni zivot, vazi si hodnoty casu a kladou duraz na kvalitu sveho zdravi.

    1. Firefox 50.0 Firefox 50.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0

      Pěkná hloupost. Možná si cení svého času, ale nikdo normální si necení svůj čas nad své zdraví. Protože pak jednou přijde doba, když bude času dostatek, ale peněz bude ubývat. Právě na řešení problému, který podcenily v mládí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..