web analytics
Dub 032013
 

Máte nadváhu? Nebo jste dokonce obézní? Ačkoliv nadváha podle některých odborníků není žádný velký problém, s obezitou je to o trochu horší. A asi vás přitom nepotěší ani informace, že se to netýká jen vás. Lékaři dokonce varují, že pokud bude vývoj obezity pokračovat stejným tempem, jako je tomu dnes, tak v průběhu několika desítek let budou zdravotně rizikovou obezitou postižené tři čtvrtiny obyvatel civilizovaného světa. V USA je to už nyní cca 60% populace starší než 20 let.

Obezita je tedy vážný celosvětový problém.

Co je příčinou obezity

Za příčinu obezity se obecně považuje

  • nadměrný příjem energie formou potravy
  • její nevhodné složení
  • nedostatek pohybu

Jsou však i názory, že obezita může být důsledkem genetické poruchy. Obezitu však může vyvolat a podporovat i náš zdravotní stav . Nejčastěji je to

  • snížená činnost štítné žlázy
  • nedostatek svalové hmoty

Další příčiny:

  • dlouhodobé podávání kortikoidů a některých psychofarmak
  • antikoncepce a hormonální terapie v klimakteriu

Obezita však často vzniká již v dětském věku. Příčinou je kromě sezení u počítače hlavně nevhodná strava .

Jak tedy poznáme, kdy nastává problém?

Nebudu vás zatěžovat tabulkami s výpočtem BMI (takzvaný Body mass index). To zvládnete i sami. Jen uvedu, že se vypočítá z hodnoty vaší aktuální hmotnosti v kilogramech, kterou vydělíte druhou mocninou tělesné výšky v metrech. Ideální hodnota BMI je od 19 do 24. Za nadváhu se považuje hodnota BMI od 26 do 30. Za obezitu od 36 do 40.

Hodnota BMI je ale neobjektivní. Protože nebere v úvahu typ postavy. Proto vás chci spíše upozornit, kdy situace s vaší hmotností už začíná být vážná.

Nejobjektivnějším parametrem je obvod pasu . Problém nastává v případě, kdy žena překročí obvod pasu 102 cm a muž 120 cm.

Pokud bereme v úvahu typ postavy, obezita může být ženská tzv. gynoidní (štíhlý pas, široké boky) nebo mužská (široký případně nevýrazný pas a útlé boky). Při určování zdravotního rizika je proto důležitým parametrem poměr „pas a boky“ . U žen se přitom měří obvod těla v nejužším místě a u mužů na pupku. K tomu se změří obvod boků v nejširším místě. Obvod pasu se pak vydělí obvodem boků.

Riziko stoupá, jestliže výsledná hodnota překročí u žen 0,8 a u mužů 0,95.

Zdravotní rizika obezity

Obezita, zejména ta, která se týká břicha, zvyšuje riziko vážných onemocnění. Některých dokonce až 20 – násobně. Jsou to zejména:

  • ateroskleróza, infarkt srdečního svalu
  • mozková mrtvice
  • cukrovka 2. typu
  • ztučnění jater, žlučové kameny
  • degenerativní onemocnění kloubů, poškození obratlů a plotének
  • rakovina tlustého střeva, konečníku, prostaty, slinivky, ledvin

Riziko chronických onemocnění je vyšší, pokud je obezita spojena s kouřením a pitím alkoholu.

Jak se vyhnout rizikům spojeným s obezitou

Snažte se zhubnout. Pokud to nepotřebujete, udržujte si svou optimální hmotnost.

Jak ale zhubnout?

Metod propagovaných různými firmami je nepočítaně a každou chvíli se objevují další, od doplňků stravy, přes různé fyzikální postupy (odsávání tuku, zmrazení tuku a podobně) až po zázračné výživové styly. Žádná z těchto metod však není 100%-ní. A ani žádná nezaručuje trvalý efekt. Proto spoléhat se na jakousi „zázračnou metodu“ není ta správná cesta.

Pár faktů, které vám mohou pomoci při hubnutí

Základním pravidlem při hubnutí je: „Čím pomaleji, tím lépe.“ Kromě nežádoucího jo-jo efektu, si rychlým hubnutím můžeme zhoršit onemocnění nervového a hormonálního původu, či snížit imunitu.

A kdy začít? Hned! Ne zítra. Důležitá je ani ne tak pevná vůle jako pevná motivace . Ať už jde o vaše zdraví nebo o vaši krásu.

V první řadě se dobře vyspěte a nasnídejte. Nedostatek spánku způsobí, že máte v krvi zvýšenou hladinu hormonu grelín, který vyvolává hlad a sníženou hladinu hormonu leptin, který hlad tlumí. Proto pokud se nevyspíte, nejvíce vám budou chutnat sladká a tučná jídla. Abyste se těšili na snídani, jděte spát trochu hladoví. Pravidelné a kvalitní snídaně totiž aktivují geny, které zlepšují metabolismus. Vhodnou volbou jsou vajíčka, ovesné vločky, piniové oříšky, krůtí prsa, celozrnné pečivo. K tomu grapefruitový džus .

Na svačinu jsou vhodné jablka, švestky, třešně nebo hrozny.

Oběd by měl sestávat z kvalitních bílkovin, zejména libového masa , v kombinaci se zeleninou, luštěninami případně celozrnnou rýží.

Jako svačinu si můžete dopřát kousek hořké čokolády . No ne najednou více než 30 gramů.

Večer se sacharidům zcela vyhněte. Můžete si dát lososa, špenát, tresku či jakoukoli dušenou zeleninu.

Největším nepřítelem hubnoucích je hlad. Proto nikdy nedopusťte, aby jste dostali takzvaný vlčí hlad. Vždy mějte po ruce za hrst ořechů, dýňová nebo slunečnicová semínka či banán.

Přirozená vláknina v potravinách tlumí pocit hladu. Zároveň pocit nasycení trvá déle. Pozor však na nadměrný příjem vlákniny. Vždy by měl být vyvážený dostatečným příjmem neslazených tekutin.

Jíst z malého talíře, pomalu a dobře rozžvýkat každé sousto. Tak to jsou staré známé argumenty, které ale platí stále.

Při hubnutí pomáhá i pravidelná a přiměřená tělesná aktivita. I zde však platí: „Všeho s mírou.“ Neměla by přesáhnout hodinu denně. Jinak hrozí poškození kloubů. Případně svalové zranění.

Hubnutí s výživovými doplňky

Doplňků výživy na hubnutí se prodává nespočet. No jen některé mají provedeny studie, které dokazují, že opravdu fungují. Známá je

  • CLA (konjugovaná kyselina linolová) působí hlavně na břicho. Zlepšuje ale i účinnost inzulínu, což prospívá i diabetikům. Údajně může velmi dobře posloužit při krátkodobém přejídání. Třeba přes svátky.
  • Extrakt ze zeleného čaje obsahuje látky, které podporují spalování tuků. Kromě toho snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu. 2 až 3 šálky denně zajistí až 5%-ní redukci hmotnosti.
  • Kyselina alfa-lipoová potlačuje chuť k jídlu, upravuje hladinu cholesterolu a má i protirakovinné účinky.
  • Kapsaicin – výtažek z chilli papriček zlepšuje metabolismus.
  • Chrom pikolinát snižuje chuť na sladké i celkovou chuť k jídlu.

Rozhodující roli při vzniku obezity hraje momentální výběr potravin v obchodech. Současný potravinářský průmysl doslova chrlí nekvalitní, chemií a cukrem nabité potraviny. Ještě horší je však to, že se místo cukru se používají levné náhrady jako umělá sladidla či glukózo-fruktózový sirup. Ty nám ale při hubnutí nepomohou. Spíše naopak. Máme po nich neustále chuť na sladké, kterou, bohužel, neumíme nijak ovlivnit.

Proto pokud chcete začít hubnout, čtěte složení potravin, které kupujete. Vyhněte se v první řadě těmto „zrádcům“ a pak je „zabijáckým“ kombinacím s tuky! Ušetříte si tak spoustu problémů. Hlavně těch zdravotních.

Použitá literatura

RNDr. Petr Fořt, CSc: Aby nám všem chutnalo

MUDr. Igor Bukovský, CSc: Návod na přežití pro muže

Text je přednáškou na regionální lékařský a zdravotnický den

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..