Moje první letošní vánoční pečivo

sušenky

Věřím, že ve více domácnostech to už dávno voní Vánocemi. Pokud to ještě není pečivem, tak určitě aspoň květinami z nejrůznějších čistících prostředků a možná už i vůní jehličí. U nás to ještě včera vypadalo, že Vánoce jsou v nedohlednu. No dnešní sluneční ráno mi dodalo tolik energie, že jsem se navzdory bolavému ramenu rozhodla upéct první letošní vánoční koláčky.

Recept na ně mám kdoví odkud. Možná z nějakého časopisu. Našla jsem ho při listování v sešitu s novějšími a také zdravějšími recepty. Napsán jen tak na malém lístečku a vložen mezi ostatní. A jelikož podstatnou surovinou k jeho přípravě jsou moje oblíbené mandle, bude nejen chutný, ale i zdravý.

Surovin na jeho přípravu není mnoho a určitě se běžně najdou v každé špajzce.

Na penízky z ovesných vloček potřebujeme (rozpis je na 1 plech)

  • 50 gramů mletých mandlí
  • 50 gramů sezamových semínek

Mandle nejdříve zalijte horkou vodou, nechte minutku-dvě odstát. Pak horkou vodu slijte a na sítku propláchněte pořádně studenou vodou. Po tomto tepelném šoku jdou slupky z mandlí dolů téměř samy. Oloupané mandličky osušte na papírové kuchyňské utěrce a semelte. Já je vkládám do mixéru spolu se sezamem a rozmixuji. Nemusí to být ani velmi na jemno. Hrubší kousky v hotových sušenkách lépe křupou.

 penízky s mandlemi

V míse smíchejte

  • 150 gramů ovesných vloček
  • 100 gramů jemné špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky
  • 1 polévková lžíce (PL) prášku do pečiva z vinného kamene
  • 125 gramů másla (určitě ne margarínu)
  • 125 gramů medu

Do mísy pak přidejte umleté ​​mandle se sezamem a rychle vypracujte na vláčné těsto.

Zapněte troubu na 160 °C. Z těsta zformujte váleček o průměru cca 4 cm. Nakrájejte ho na plátky cca 1 cm. Ještě rukama upravte malé placičky a uložte je na plech vyložený papírem na pečení. Neměly by být těsně vedle sebe, protože při pečení mírně narostou. Pečte cca 20 minut.

 mandlové sušenky

U nás je po upečení práce hotova, ale pokud máte čas a chuť, může si penízky i vyzdobit. Třeba troškou kvalitní čokoládové polevy . Já ji dělám z dobré hořké čokolády a pár kapek oleje. Žádná Cera, ani jiné blafy! Třeba ji však při rozpouštění poctivě míchat, aby se čokoláda s olejem dokonale spojila. Hotová poleva je pak krásně lesklá, bez problémů zatuhne a pokud ji použijete i na klasické řezy, při krájení vám ani nepraská.

Tak jsem tedy první koláčky zvládla. Rameno už zase pobolívá. Na dnes asi stačilo. Vždyť i zítra je den.

Související:  Jak péct chléb v horku

Přeji vám krásné Vánoce a pohodu na těle i na duši.

Podobné články:

Domácí máslo - vyplatí se?
Poslední výkyvy cen másla v obchodech a jeho medializovaný nedostatek...
Číst dále
Ošatky na kynutí chleba
Při domácím pečení chleba je výhodné, pokud používáme speciální nádoby,...
Číst dále
Ve škole nás to učili špatně
Jak důležitá je voda pro život si uvědomíme nejen na...
Číst dále
Krémy proti bolesti by měly zakázat
Bolest dokáže každého člověka nepříjemně potrápit. Ať už je to...
Číst dále
Bolest vyžaduje léčení
Bolest je upozorněním našeho těla, že máme problém. Bolestí nás...
Číst dále
Vlasová kozmetika
Účes jako od profesionálního kadeřníka? Která žena by po něm...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.