Máte rádi tavené sýry? Z hlediska zdravé výživy nejsou zrovna nejvhodnější a tak je už nějaký čas nekupuji. Mám přece ráda své zdraví i svůj vápník pro kosti. Nenechám si ho tedy krást tavícími solemi. Ale nápad, jak vyrobit „taveňák“ doma, mě opravdu zaujal.
Jednoduché suroviny, jednoduchá příprava. A k tomu ještě téměř nekonečné možnosti jeho aromatizování. Uznejte sami. Takový tvaroh, běžná surovina. Kousek másla a čajová lžička jedlé sody se najde snad v každé kuchyni. Tak tedy pojďme na to!
- 250 g tvarohu
- 1 kávová lžička jedlé sody
Suroviny spolu smícháme a necháme cca 10 minut stát. Na pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozpustíme 1 polévkovou lžíci másla a přidáme tvarohovou směs. Pomalu zahříváme. Postupně se mění konzistence hmoty z „tvarohové“ na „sýrovou“. Měla by z toho vzniknout téměř tekutá hmota, podobná tavenému sýru. Tehdy pánev stáhněte z plotny a můžete dochucovat.
Základ je přidat trochu soli. Dále to mohou být čerstvé nebo sušené bylinky, koření, třeba provensálské, červená paprika nebo i dušená cibulka.
můj domácí skoro tavený sýr
A můžete natírat. Směs však můžete i rozetřít na potravinářskou fólii (případně pečící papír) a nechat ztuhnout. Pak ji stačí nakrájet na plátky a máte sýr plátkový. Podotýkám, bez konzervantů a stabilizátorů. Musíte však počítat s tím, že je ho třeba co nejdříve spotřebovat. Myslím ale, že to nebude žádný problém.
Poznámka:
Jelikož jsem tuto „operaci“ dělala poprvé, jaksi jsem „přeskočila“ stadium sýra taveného a rovnou mi vznikl sýr plátkový. Ale chutný byl i tak.
Přeji dobrou chuť!
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Trident/7.0; rv:11.0) like Gecko
Nemám vyzkoušené ale kámošky doporučují no?