Jahod plná zahrada

Taková byla naše zahrada na konci května a začátkem června. Stačilo se procházet a doslova se pást na jahodách, člověk byl sytý celý den. A když už to vypadalo, že ani s pomocí návštěv a rodinných příslušníků nedokážeme jahody tak rychle jíst, jak ony stíhají dozrávat, našlo se i tucet malých skleniček, v nichž skončil kvalitní domácí džem.

Celkem fušku dalo koupit želírující směs, která by obsahovala pouze čistý pektin z jablek a žádné další divotvorné přísady. Prozradím jen, že nehledejte u výrobců zvučných a „tradičních“ jmen, tam namísto kvality najdete jen chemii v honbě za ziskem. No nejraději i tak sníme každé ovoce čerstvé. Jednak proto, že si nemyslíme, že by konzervované obsahovalo nějakou zvláštní porci vitamínů a nechceme používat domácí ovoce jako dochucovadlo cukru vyrobeného z řepy. Cukr, energie a voda stojí nějaké peníze a dnes už neplatí, že pěstujeme ovoce a zeleninu proto, abychom v zimě přežili. Potraviny jsou celoročně dostupné.

Proto i jahody pěstujeme v několika odrůdách. To zajistí nejen různé chutě a vůně vyzrálých plodů, ale i posloupnost dozrávání. Pak nemusíme tři dny jen sbírat jahody a vařit povidla, protože v průběhu dvou týdnů, jak dozrávají, je postupně jíme. Všechny vitaminy a stopové prvky, které každé ovoce obsahuje a jsou tělu a jeho zdraví prospěšné, dostaneme do sebe v čerstvém stavu.

Zamulčované jahody nehnijí

Posloupnost dozrávání a tím delší vegetační dobu podporujeme v naší zahradě i různými místy, kde jsou jahody vysazeny. Také rozdělení celkového množství jahodových sazenic na větší plochy eliminuje výskyt škůdců. A nám dovoluje při procházení zahradou v kterémkoliv místě se jahod najíst 😉

A tak jahody mají své místo nejen na U-záhonech, mulčování slámou v sousedství česneku nebo růží, ale i pod hrozny ve vinohradu, kde pomáhají chránit jeho kořeny před vysušováním a přehříváním v létě. Také jsou pod některými stromy v ovocném sadě a u lavičky pod ořechem.

A když skončí sezóna velkoplodých jahod, my si na nich stále nepřestaneme pochutnávat. Kromě nich totiž pěstujeme i měsíční jahody, které rodí každý měsíc a tak si budeme na jahodách pochutnávat, sice v menším množství, ale stále až do příchodu mrazů.

Podobné články:

Zhubnout stehna
Současný životní styl zanechává stopy na tělech mnoha lidí. Nepravidelné...
Číst dále
Letní řez ovocných dřevin
Někdo považuje řez ovocných stromků za zbytečnost. Vždyť stromky i...
Číst dále
Je křivá zelenina zdravější?
Do prodejen potravin se dostává nový trend. Zatímco dosud obchodníci...
Číst dále
Znamení BERANA
Ovlivňuje: hlavu, oči, mozek, nos.
Související:  Jak vybrat probiotika pro děti
Všechno pozitivní, co uděláte pro tyto...
Číst dále
Grilovaná pražma potěší příznivce lehkých jídel z...
Jistě, lososový tatarák jste už vyzkoušeli a chutnal skutečně znamenitě,...
Číst dále
Zaručeně čerstvý lněný olejZaručeně čerstvý lněný olej
Zaručeně čerstvý lněný olej
Ačkoliv si mnozí vybaví lněná semínka jako účinný prostředek při...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.