Tento rok máme práci kolem vinohradu velmi zjednodušenou. Jen loni jsme v nové zahradě zasadili dvacet pět kořenů různých druhů révy, takže tento rok nám zůstalo jen zkontrolovat, zda přežili tuhé mrazy ze začátku roku. A zastřihovat se budou jen vršky výhonů tak, abychom vytvořili kmínek. Veškerá ostatní práce kolem hroznů nás bude čekat až další roky. Se všemi výhodami i nevýhodami tohoto stavu.
Na jaře jsme vyhradili místo, kde bude náš vinohrad. Vychází mezi mulčovánými záhony a ovocným sadem. Na podzim jsme pak zasadili vinařské sazenice a později jsem mezi ně osadil ocelové sloupy na zemních šroubech. Úplně stejné, jaké používám na ploty, jen šrouby jsem použil delší na krajích vinohradu, dal jsem je dlouhé 80 centimetrů. Pro jistotu.
Vedení jsem ještě nedělal, protože mě nic netlačilo, když ho budeme potřebovat až příští rok. Rovněž i krajní opěry sloupů budu dělat až tento rok, samozřejmě také na zemních šroubech, přesně tak jako šikmé vzpěry pro sloupy plotů.
Co nás mrzí je fakt, že tím, že nemusíme stříhat révu, nebudeme mít materiál na štěpkování. Tím budeme mít méně materiálu do kompostoviště, tedy méně substrátu na jeho doplnění ve vyvýšených záhonech. A samozřejmě jsme se museli pro tento rok rozloučit s hroznem. Loni jsme ještě měli ze staré zahrady, než jsme ji na podzim prodali. Vše má své výhody i nevýhody.
Mnoho lidí se nás ptá, jakou odrůdu hroznů máme. Nepěstujeme hrozny na víno, pěstujeme ho k jídlu. A proto jsme zasadili mnoho druhů bílého i modrého hrozna. A mělo by také dozrávat postupně. Takže se nebude muset spěchat s jeho sběrem v jeden den. Víno dělat nebudeme, sníme ho postupně, jak bude zrát a jak budeme mít chuť.
Komentáře