Jablíčka rekordně trvanlivé

V pondělí 9.7. jsem se dopoledne vybrala do zahrady popolévat květiny. Horko posledních dnů jim dává pořádně zabrat. Ale drží se statečně. Všechno jsem tedy polila a ani jsem nezahlídla, kdy se nade mnou objevil mrak. Za chvíli začalo pršet.

Myslela jsem si, že to bude jen taková přeháňka. No spustil se pořádný hustý déšť. Schovala jsem se do chatky a vychutnávala si pohled na padající velké kapky. Příjemně se ochladilo.

Jak si tak sedím na houpačce, napadlo mi, že si v chatce alespoň trochu uklidím. No a při tom úklidu jsem objevila bedničku s jablíčky z loňské úrody. Několik z nich jsem musela vyhodit, byly shnilé. Zůstalo mi ještě asi dvacet docela pěkných kousků. Jelikož je při sklizni ukládám vždy tak, aby se vzájemně nedotýkaly, tyto se hnilobou nenakazili. Vím, hodně vitamínu C už v nich není, ani nejsou tak křupavé, ale i tak jsou chutné a jedlé. Název odrůdy přesně nevím, jen tipuji. S největší pravděpodobností je to Idared. V době, kdy jsem zahradu kupovala, jabloň tam už byla. Dosud přežila veškerou mou péči, včetně každoročního zimního i letního řezu. A daří se jí. I loni, přesto, že nepršelo u nás skoro celé léto až do listopadu, jablíček jsem měla za deset bedniček. Z toho jednoho stromu.

naše jablíčka

Moje loňské jablíčka. Věříte?

A chcete vědět, kde je skladujeme? No přece v chatce. Bez jakékoliv izolace. Když mrzne venku, mrzne i uvnitř. Mám však své osvědčené finty, jak je uschovat.

Na dno bedýnky rozložím novinový papír a na něj dřevěné piliny. Pak zase novinový papír. Tato vrstva tvoří jakési lůžko. Do něj ukládám jablíčka tak, aby se nedotýkaly navzájem. Celou bednu obalem bublinkovou fólií a nakonec ještě zabalím do starého tkaného koberce. Pak už jen záleží na „kvalitě zimy“. Do mínus 15 vydrží bez problémů, při větším mrazu ztuhnou. Mnoho jich padne za oběť a shnije, ale při úrodě, jaká byla loni, nám vydrží cca do ledna. A některé až do července!

Letošní úroda, zdá se, by mohla té loňské konkurovat. Udělala jsem poctivou probírku, nyní následuje letní řez. Žádné nemoci ani škůdci se nevyskytly, stříkat nebylo třeba, takže to vypadá na absolutní BIO.

Poznámka: Na fotce je v míse „přimíchány“ kupované jablíčko. Poznáte ho? (Má nahoře světlý flíček) To jen pro srovnání.

Související:  Nezapomeňte se postarat o zelené rostliny ve svém bytě

Podobné články:

Dopřejte svému tělu lázeňský pobyt
Taky se teď na začátku zimy cítíte nějak unaveni? I...
Číst dále
Koupit dobrý školní batoh je někdy věda
Chystáte se vyslat do školy svého prvňáčka? Vybrat základní výbavu,...
Číst dále
Kvásek jako dar
Chléb je náš každodenní pokrm. Podle některých odborníků ho třeba...
Číst dále
Záclony a závěsy v interiéru
Záclony i závěsy do interiéru patří. Na základě jakých parametrů...
Číst dále
První ročník výstavy Hurá do záhrady
Po minulé roky jsem hodně cestoval po Slovensku i po...
Číst dále
Abyste si neotrávili Vánoce ... (ne)čokoládovými figurkami
I vás letos zlákaly duté figurky z foukané čokolády? Vždyť...
Číst dále

Jeden komentář u “Jablíčka rekordně trvanlivé

  1. Firefox 14.0.1 Firefox 14.0.1 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

    Dobrý den,

    také jsem měla ještě v červenci loňská jablíčka. Na zahradě máme hodně starý strom, co je to za odrůdu nevím. Jen je skladujeme v kameném klenutém sklepě, kde nemrzne. A protože je jich každý rok moc, tak i sušíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.