Pečená jablíčka jako horký zimní dezert

Ještě si pamatujete, jak jste se loni těšili z bohaté úrody jablek ve vaší zahradě? Nevím jak vy, ale já jsem jich měla opravdu nepočítaně. Část z nich jsem nasušila, část použila na pečený čaj a ty zbylé, zabalené v bublinkové fólii pomaličku chroumáme celou zimu. Jenže každá mince má dvě strany a každé plus má i své mínus. A tak i velká úroda může být sice fajn, jenže zkonzumovat ji bývá někdy nad naše síly. Co tedy s jablíčky, jejichž slupka již mírně vrásčitá a nevypadají až tak lákavě? Zkuste je naplnit a upéct. Získáte tak skvělý dezert, kterým rodinu nejen překvapíte, ale i potěšíte a zahřejete.

 


Recept na tuto dobrotu jsem viděla v některé z minulých částí Malé farmy na ČT 1, na kterou se tak ráda dívám. Já jsem si ho však, jako vždy, trochu upravila. Jablíčka byly původně naplněny jen směsí sekaných ořechů a domácího džemu. Já jsem tuto nádivku ještě vylepšila ovesnými vločkami. A nejen to. Při servírování jsem talířek dozdobila hromádkou domácího tvarohovo – smetanového krému a la Miláček. A byla to fakt dobrota.

jablíčka na pečení
jablíčka na pečení

Jednoduchý recept na pečené jablíčka

Nejprve nádivka
Na 10 jablek bude třeba asi 4 lžíce ovesných vloček. Ty v misce spaříme horkou vodou. Kdo má rád, může i mlékem, ale obyčejná voda zcela postačí. Necháme vločky vychladnout a nabobtnat. Pak k nim přidáme asi 4 lžíce sekaných ořechů, 2 až 3 lžíce domácího džemu. K oslazení můžeme použít med, stevii nebo i třtinový či obyčejný cukr. Vše podle chuti.

jablíčka těsně před pečením
jablíčka těsně před pečením

Jablka omyjeme a ze středu vykrojíme jádřinec tak, aby vznikl otvor ve tvaru válce. Naplníme je připravenou nádivkou a poklademe do zapékací misky buď z jenského skla nebo keramické. Troubu zahřejeme na 180-200 °C. Těsně před pečením dáme navrch jablíček ještě tenké plátky másla a když je trouba horká, můžeme dát péct na zhruba 15 až 20 minut. Servírujeme teplé, polité vypečenou šťávou nebo doplněné domácím „miláčkem“.

upečená jablíčka
upečená jablíčka

Domácí tvarohovo – smetanový krém a la Miláček

smetanový krém
smetanový krém

V misce smícháme jemný tvaroh s kysanou smetanou v poměru 1:1. Vzniklý krém osladíme medem, provoníme buď čistým vanilkovým práškem nebo klasickým vanilkovým cukrem, nejlépe třtinovým s pravou přírodní bourbonskou vanilkou. Dobře zamícháme a můžeme podávat.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..