web analytics
Úno 192013
 
můj chléb

Často se mě lidé ptají, zda se dá pomocí kváskového chleba i zhubnout. Obávám se, že s kváskový chlebem je to jako se vším ostatním. Pokud toho sníte příliš a nehýbete se, určitě nezhubnete. Přesto kváskový chléb, zvláště pokud je upečený doma a z celozrnné mouky, může být při hubnutí velkou pomocí.

Kváskový chléb jako takový má nemálo předností. Pokud se na jeho přípravu použije celozrnná mouka, obsah vitamínů a minerálních látek se oproti bílému chlebu podstatně zvýší. Co je však pro hubnutí zvlášť důležité, zvýší se i obsah vlákniny. A díky vláknině má celozrnný chléb mnohem nižší glykemický index než chléb z bílé mouky. V praxi to znamená, že na zasycení vám postačí menší množství a zároveň vám pocit sytosti vydrží mnohem déle.

Ani úplně čerstvý, právě upečený kváskový chléb, neláká k přejídání. Stačí jeden dva plátky a člověk má dost.

 jablko a hubnutí Důležité je ale i to, s čím kváskový chléb zkombinujete. Při hubnutí zapomeňte na tučný bůček, slaninu i tučné maso. Ale taková šunka s vysokým podílem masa, k tomu plátek kvalitního sýra se k chlebíčku určitě hodí. A pokud byste si chtěli chléb něčím natřít, můžete si vychutnat špetku obyčejného másla nebo tvarohové pomazánky. Já mám vyzkoušenou Lučinu i ricottu. Chutnají výborně i samotné, ale v kombinaci s bylinkami či jarní cibulkou jsou ještě lepší.

Oblíbeným zpestřením kváskového chleba jsou různé ořechy či semínka. Mají v něm určitě svůj význam. Doplňují potřebné minerály, například zinek nebo hořčík. Nesmíme však zapomínat na to, že jsou zdrojem tuků. Ačkoliv kvalitních, ale tuků. Proto i u ořechů platí zásada „všeho s mírou“.

hnětení cesta Výhodou konzumace celozrnného kváskového chleba je, jak jsem již zmiňovala, obsah vlákniny. Ta nejen že zasytí, ale zároveň napomáhá dobrému vyprazdňování. A o to při hubnutí jde.

Správné bakterie z kvásku, spolu s kyselinou mléčnou, vám navíc posílí střevní mikroflóru. Pomohou vám tak zlepšit trávení i posílit imunitu.

Pokud si kváskový chléb upečete, máte jistotu, že v něm nebudou různé vylepšovadla, kypřidlo, škroby ani barviva. Veškerá tato chemie vaše tělo zatěžuje a s jejím vylučováním má tolik roboty, že už mu nezůstanou síly na takové důležité věci jako regenerace, hubnutí či hojení ran.

  Jeden komentář na “Kváskový chléb a hubnutí”

  1. WordPress 3.5.1 WordPress 3.5.1
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/3.5.1

    […] vše, od obecných článků, které přinášení základní rady a tipy, až po specializované weby a blogy. Mezi ty známější, které vám poradí při výběru pekárny či osvětlí základní […]

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)