Kváskový chléb a hubnutí

můj chléb

Často se mě lidé ptají, zda se dá pomocí kváskového chleba i zhubnout. Obávám se, že s kváskový chlebem je to jako se vším ostatním. Pokud toho sníte příliš a nehýbete se, určitě nezhubnete. Přesto kváskový chléb, zvláště pokud je upečený doma a z celozrnné mouky, může být při hubnutí velkou pomocí.

Kváskový chléb jako takový má nemálo předností. Pokud se na jeho přípravu použije celozrnná mouka, obsah vitamínů a minerálních látek se oproti bílému chlebu podstatně zvýší. Co je však pro hubnutí zvlášť důležité, zvýší se i obsah vlákniny. A díky vláknině má celozrnný chléb mnohem nižší glykemický index než chléb z bílé mouky. V praxi to znamená, že na zasycení vám postačí menší množství a zároveň vám pocit sytosti vydrží mnohem déle.

Ani úplně čerstvý, právě upečený kváskový chléb, neláká k přejídání. Stačí jeden dva plátky a člověk má dost.

 jablko a hubnutí Důležité je ale i to, s čím kváskový chléb zkombinujete. Při hubnutí zapomeňte na tučný bůček, slaninu i tučné maso. Ale taková šunka s vysokým podílem masa, k tomu plátek kvalitního sýra se k chlebíčku určitě hodí. A pokud byste si chtěli chléb něčím natřít, můžete si vychutnat špetku obyčejného másla nebo tvarohové pomazánky. Já mám vyzkoušenou Lučinu i ricottu. Chutnají výborně i samotné, ale v kombinaci s bylinkami či jarní cibulkou jsou ještě lepší.

Oblíbeným zpestřením kváskového chleba jsou různé ořechy či semínka. Mají v něm určitě svůj význam. Doplňují potřebné minerály, například zinek nebo hořčík. Nesmíme však zapomínat na to, že jsou zdrojem tuků. Ačkoliv kvalitních, ale tuků. Proto i u ořechů platí zásada „všeho s mírou“.

hnětení cesta Výhodou konzumace celozrnného kváskového chleba je, jak jsem již zmiňovala, obsah vlákniny. Ta nejen že zasytí, ale zároveň napomáhá dobrému vyprazdňování. A o to při hubnutí jde.

Správné bakterie z kvásku, spolu s kyselinou mléčnou, vám navíc posílí střevní mikroflóru. Pomohou vám tak zlepšit trávení i posílit imunitu.

Pokud si kváskový chléb upečete, máte jistotu, že v něm nebudou různé vylepšovadla, kypřidlo, škroby ani barviva. Veškerá tato chemie vaše tělo zatěžuje a s jejím vylučováním má tolik roboty, že už mu nezůstanou síly na takové důležité věci jako regenerace, hubnutí či hojení ran.

Podobné články:

Malovýroba versus obchodní řetězce
Po dlouhé chladné zimě, když jsme se ohřívali teplými vařenými...
Číst dále
Moje první zelená pohánka
Nedávno mi moje dcera koupila pohanku. Natěšená donesla domů 400...
Číst dále
Dýně Hokkaido poprvé v mé kuchyni
Pokud je pravda, že každá informace se k nám dostane...
Číst dále
Aby brambory neutíkali po sporáku
Určitě tuto situaci znáte. Snažíte se udržovat sporák čistý. Po...
Číst dále
Jak mě Jarda Žídek zase potěšil
Sledování slovenské veřejnoprávní televize v sobotu podvečer je v poslední...
Číst dále
Opora pro klematisy i kustovnici
Některé rostliny potřebují během svého růstu opory. Stromy a keře...
Číst dále

Jeden komentář u “Kváskový chléb a hubnutí

  1. Pingback: Pečme chleba doma. Posílíme si imunitu i zhubneme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.