Vyzkoušejte raw stravu, zdroj čerstvých vitamínů

V poslední době získává stále větší oblibu syrová čerstvá strava označovaná jako raw strava. O co vlastně jde? Jak může tato strava obohatit náš jídelníček? V čem spočívá její přínos? Jak prospívá našemu zdraví a proč bychom se jí neměli vyhýbat?
 

 

Neupravujte jídla nad 42 °C

Nejdříve bychom si měli přesně objasnit, co to vlastně znamená raw strava. Jde o živou stravu skládající se z čerstvých syrových surovin a potravin. Musíme přitom upozornit na skutečnost, že syrová a živá strava není totéž. Pod živou stravou rozumíme především syrovou rostlinnou stravu, obsahující enzymy. Jde převážně o ovoce, zeleninu, dále také semínka. Naopak pod syrovou stravou se ukrývá třeba i tatarák nebo sushi, což v tomto případě ovšem rozhodně nemáme na mysli. U živé stravy jsou všechny potraviny naprosto čerstvé a obsahují živé enzymy. Žádná ze surovin použitých při přípravě pokrmu neprošla teplotou vyšší než 42 °C. Právě při této teplotě totiž dochází k likvidaci enzymů.

Strava bez chemie

zelenina Důvodem, proč stále více lidí naslouchá volání živé stravy, je skutečnost, že toto přírodní stravování prospívá našemu zdraví. S čerstvými potravinami většinou lokálního charakteru nedostáváte do svého těla žádné chemické konzervanty, přídatné látky, éčka, barviva či cokoli podobného, čím nás jinak bohatě překrmuje náš potravinářský průmysl. Tato strava je proto cestou k získání zdraví a vitality. Příkladem živé stravy je například čerstvé ovoce, které můžeme jíst samostatně, nebo si z něho připravit chutný salát. Zrovna tak čerstvá zelenina se dá jíst ve formě salátu.

Jak probudit spící enzymy

Můžeme si dopřát ale také sušené fazole, hrách či čočku. Nesmí být ovšem sušené na více než už zmiňovaných 42 °C. Uchované enzymy v těchto sušených plodech oživíme tím, že je necháme namočené ve vodě, a to nejlépe do dobu 24 hodin. Můžeme tyto plodiny také nechat naklíčit, a tím znásobit jejich životodárnou energii. Stejně můžeme nechat naklíčit i různá semínka nebo obilná zrna, tím také zvyšujeme jejich potenciál.

Přírodní sacharidy a tuky se zpracovávají lépe

U raw stravy je povoleno konzumovat potraviny rozmixované, nasekané, nastrouhané, čerstvě namleté. Zapovězené jsou ovšem tepelné úpravy jako vaření, smažení, dušení, grilování nebo fritování či pečení. Potraviny se smí pouze sušit nebo také zamrazit. Tepelnou úpravou se ničí enzymy a vitamíny. Právě vařením, pečením, smažením a dalším zpracováním se potraviny znehodnocují a tím pádem z nich mizí tělu přirozené látky. Díky živé stravě nebudete své tělo zatěžovat chemickými látkami, které se v něm jenom ukládají, nejsou ničím prospěšné a navíc mohou dokonce vytvářet různé zdravotní komplikace. Sacharidy nebo tuky v přírodní podobě vaše tělo zpracuje mnohem lépe než ve formě přepáleného oleje či přeslazeného zákusku. Navíc přírodní strava bude mít kladný vliv na vaši linii. Nebudete přibírat, ale naopak úspěšně shazovat přebytečné kilogramy.

salat

Obměňte a zpestřete si jídelníček

Pokud jste někde v blízkosti svého bydliště narazili na bar či restauraci, která raw stravu nabízí, zkuste ji navštívit a některé recepty z jejich bohatého menu ochutnat. Možná takovým jídlům přijdete na chuť. Jinak byste ale měli jíst stravu pestrou, vyváženou, to znamená nezapomínat na maso a v tom případě se tepelným úpravám nevyhnete. Na druhou stranu má raw strava něco do sebe a neškodí ji občas ochutnat, protože je neocenitelným zdrojem zdravých, čerstvých vitamínů. Proto si alespoň občas zkuste připravit nějaký pokrm z této oblasti. Obměníte a zpestříte si jídelníček ve prospěch zdravějšího stravování.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..