5 mýtů o zdravém stravování: Skutečně vedou ke štíhlé postavě?

Navzdory tomu, že v dnešní době jsou široce dostupné informace o zdravé výživě, přetrvávají v této oblasti některé mýty. Pojďme si na ně posvítit a zjistit, zda jsou pravdivé. A pokud ne, uvést je na pravou míru.

Zhubnu tehdy, nebudu-li jíst

Pravdivost: částečná

Proč: Pokud se člověk rozhodne držet hladovku, krátkodobě skutečně zhubne. Tělo pro svoje fungování potřebuje energii. Pokud ji nedostane, pustí se do zásob a začne je odbourávat. Má-li jedinec dostatek tukové tkáně, může být bez doplňování potravy třeba i několik týdnů. Hladovění ovšem přináší tělu stres, na který reaguje například štítná žláza. Ta reguluje náš metabolismus. Jakmile potom začneme po hladovce jíst stejně jako před ní, kila rychle nabereme zpátky a ručička váhy se dokonce může vyhoupnout i výš. Hormony štítné žlázy se totiž ve stresu z toho, že opět nedostanou potravu, nastavily tak, že ukládají do zásob. Jistí se. Co kdyby znova přišlo hladové období? Takže v konečném důsledku hladovka hubnoucí efekt nemá.

 

Nebudu-li jíst po 17-18 hodině (po setmění), shodím

Pravdivost: částečná

Proč: Nezáleží na tom, zda poslední večerní jídlo sníte v 17, v 19 hodin nebo dokonce později. Někdo si dopřává třeba ještě druhou večeři v 21 hodin, a přitom si bez potíží udržuje svoji váhu. Jak to? Na večerní jídlo si servíruje lehčí pokrmy, například drůbež se zeleninou a na druhou večeři dokonce jenom bílý jogurt.

Svoji večerní životosprávu byste měli hlavně přizpůsobit tomu, kdy chodíte spát. Lékaři doporučují jíst naposledy cca 2–3 hodiny před usnutím. Před spaním byste se rozhodně neměli cpát, zejména nepožívat těžká kaloricky bohatá jídla. Nicméně zásada nejíst po určité hodině by měla platit hlavně pro mlsání u televize. Při něm do sebe nacpete zbytečně mnoho naprosto nezdravých kalorií, které byste jinak vůbec nejedli. Bez chipsů se přece klidně obejdete.

 

Jím light výrobky, tedy jím zdravě a budu mít ideální postavu

Pravdivost: žádná

Proč: Myslet si, že zhubnu díky tomu, že klasické jogurty a sýry vyměním za jejich light variantu, je nesmysl. Schválně se někdy podívejte na energetické hodnoty uvedené na kelímcích obyčejných jogurtů a jejich light variant. Zjistíte, že v mnoha případech jsou stejné nebo velmi podobné. Zkrátka se nijak výrazně neliší. Proč? Jak je to možné? Z jednoduchých důvodů. Tuk, obsažený v obyčejném jogurtu, je u light varianty často nahrazen škrobem či jinou látkou. Ta ale má prakticky stejnou energetickou hodnotu a nakonec může našemu zdraví škodit ještě více než obávaný tuk, kterému se chceme vyhnout. Pokud si chcete koupit light výrobek, prostudujte si proto pečlivě jeho složení.

 

Celá rodina je tlustá, nedá se nic dělat, já budu taky

Pravdivost: částečná

Proč: Tvrzení, že když je většina mojí rodiny obézní, já budu taky, není zcela pravdivé. Samozřejmě, že dispozice k určitým nemocem dědíte, ale dědičnost není vše. Velkou roli hrají vaše stravovací návyky. Víte-li, že v rodině existují sklony k tloušťce, měli byste se jim účinně bránit. Kontrolovat svoji stravu, snažit se jíst pravidelně, nepřejídat se, zařazovat do jídelníčku hodně zeleniny. Pokud budete pod pravidelnou sebekritickou kontrolou, nebudete sklouzávat k nezdravým stravovacím návykům a udržíte si váhu na dobré úrovni.

 

Nemůžu vůbec žádné sladkosti, jinak přiberu

Pravdivost: částečná

Proč: Když si chcete udržet váhu, neznamená to, že už nikdy nesmíte vložit do úst bonbon nebo čokoládu. Musíte ale brát v úvahu, jakou tyto potraviny mají energetickou hodnotu a kolik obsahují cukru. Můžete si je občas dopřát, ovšem s mírou a pak zase omezit něco jiného, aby se váš energetický příjem příliš nezvýšil. Také si můžete trochu sladkého dopřát a pak ho jít vysportovat. Stačí třeba dlouhá procházka. Pokud si sestavíte správný racionální jídelníček, neměly by v něm platit žádné striktní zákazy, ale heslo: Všeho s mírou.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..