Najedli jsme se i vlastních paprik

Křupavá a šťavnatá jablíčková paprika patří u nás doma k nejoblíbenějším. Mají průměr 8 až 11 centimetrů a na snídani sním čtyři kousky s Olinkiným kváskovým chlebem, tvarohovou pomazánkou a šunkou. Abych takové kvantum paprik mohl jíst celé léto a podzim, musí se jich tolik urodit, neboť je v obchodě nekupujeme. A že se jich i urodilo! A dobře padly i při grilování krkovičky nebo špekáčků. Samozřejmě, že jsme udělali vše pro to, aby nám v zahradě rostly velké a chutné papriky.

Při plánování pěstování zeleniny jsme samozřejmě mysleli i na sebe. Nechtěli jsme, aby dostatek zeleniny byl vyvážený bolavým zády a zbytečnou únavou při jejím pěstování. Proto jsme nejprve vybudovali dva vyvýšené záhony a jejich povrch jsme zamulčovali slámou. Ve výsledku obrábění devět metrů dlouhých, půldruhého metru širokých a půl metru vysokých záhonů je snadné a bezproblémové a je potřeba i méně vody na zavlažování. Kolem záhonů se chodí vzpřímeně.

papriky z vyvýšeného záhonu

Důležitější ale je to, co se skrývá za dřevěnou obrubou. Spotřebovaly jsme všechno dřevo starých stromů, staré seno i hnůj z ovčína. Promíchaný se zemí tvoří kvalitní substrát, ve kterém rostou papriky i rajčata. A ještě dlouho ho nebude třeba přihnojovat.

papriky

Kromě dvou vyvýšených záhonů jsme papriky zasadili i vedle něj. Z vlastního výsevu vyšly téměř všechny papriky a nechtěli jsme je jen tak vyhodit. Takže jsme je zasadili i tam, kde jsme původně neplánovali. Některé sazenice našly své místo pod stromy, kde jim pohyblivý stín vyhovuje, ale letošní suché léto už méně. I přes zalévání vyrostly méně a plody menší. Co už, každý rok je lepší úroda někde jinde. To je i výhoda, když se zelenina nepěstuje na jedné velké ploše, ale rozložená na různých místech v zahradě.

Velké množství paprik a také rajčat, které dříve dozrávaly, ale i dříve skončili svou sezónu, jsou skvělou potravinovou základnou pro paleo stravování, které už léta praktikujeme.

paprika na semeno

Nejkrásnější zralé plody papriky posloužily i jako zdroj semen pro další rok. Ještě stále máme na kořeni plody, dokud neudeřil první mrazy. Na keříku papriky déle vydrží, než kdybychom je sklidily a skladovaly. Ale už teď můžu směle prohlásit, že i paprik jsme se letos najedli opravdu dosyta.

Podobné články:

CAD programy – v jakých profesích se...
Potřebujete ve vaši profesi rýsovat, vytvářet návrhy či modely? Potom...
Číst dále
Nová vrata
Při stavbě rodinného domu většinou není opomíjena ani garáž. Ovšem...
Číst dále
Nažehlovací obrázky promění oblečení k nepoznání
Nažehlovací obrázky jsou nezbytným pomocníkem hlavně pro maminky menších dětí....
Číst dále
Čím zatopit v sauně
Pobyt v sauně je typickým pro část Ruska a Finska....
Číst dále
Divočáci ničí zahradu
Na podzim a v zimě méně často chodíme do zahrady....
Číst dále
glutamanglutaman
Glutaman sodný: V čem spočívá jeho škodlivost?
O nevhodnosti používání glutamanu sodného se dnes často hovoří. V čem...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.