Husté sněžení za oknem připomíná spíše příchod Vánoc než jara. Datum v kalendáři ale nepustí. Za chvíli tu bude jaro a s ním první grilování v naší zahradě. Abychom si však mohli vychutnat společné chvíle s rodinou naplno, nikdy neuškodí myslet na to už teď.
V první řadě vybereme ten správný gril. Je to velmi důležité. Od grilu totiž závisí, zda bude připravované jídlo dobře propečené, křupavé a zároveň šťavnaté. Zvlášť důležité je to při grilování hovězích steaků. Pro správné propečení hovězích steaků je nezbytný gril s vysokým výkonem. Ten zajistí dostatečně vysokou teplotu. Při ní se steak během prvních minut zatáhne. Na povrchu se vytvoří křupavá kůrka, která uzavře šťávu uvnitř.
Na šťavnatý steak však nepotřebujeme jen kvalitní gril, ale i kvalitní maso. Aby byl steak opravdu šťavnatý, vybrané maso musí mít jemnou strukturu a přiměřený podíl tuku. Na grilování můžeme použít i vepřové maso. Určitě není špatné, ale mnohem vhodnější je hovězí. No ne ledajaké. Ideální je svíčková. Steaky z ní jsou fantastické. No že toto masíčko je nejkvalitnější z celé krávy, je zároveň i nejdražší. Chybu však neuděláte ani tehdy, když si vyberete cenově dostupnější variantu. Falešná svíčková svou strukturou i výslednou chutí pravou svíčkovou dokonale nahradí. Steak z falešné svíčkové je jemný, šťavnatý a propéct ho můžete podle své chuti.
Na to, aby byl steak z falešné svíčkové opravdu skvělý, musíme myslet již při výběru masa. Maso vhodné na steaky musí být dostatečně uleželé. Po porážce by mělo zůstat v chladícím boxu nejméně deset dní. No jako poznáme, že maso je dostatečně uleželé? Hodně napoví svěží červená barva. No mnohem více prozradí zkouška vlastním prstem. Když do masa jemně zatlačíte prst, jeho otisk v mase zůstane.
Pokud si zavčas vyberete kvalitní výkonný gril a k tomu si pak dáte záležet i na výběru masa, nepotřebujete již žádné extra přísady. Při přípravě steaků totiž platí, že méně je někdy více. Trochu soli, čerstvě mletý pepř s kapkou oleje a gurmánský zážitek bude dokonalý.
Komentáře