Moje experimenty s nakličováním semínek

Hned na začátku se přiznám bez mučení, že s nakličovaním semen a používáním klíčků v kuchyni velké zkušenosti nemám. I když nemůžu říct, že by mě to nezajímalo, jen jaksi nebyl ten správný čas.

V obchodě občas vidět nějaké ty klíčené mungo fazolky, ale nikdy jsem nenašla odvahu si je koupit.

Naklíčená semena však ke zdravé stravě jednoznačně patří. Je známo, že čerstvé výhonky jsou živým a koncentrovaným zdrojem enzymů, bílkovin, vitamínů i minerálů. Podporují imunitu, zlepšují trávení a dodávají energii například proti jarní únavě. Co, si myslím, není k zahození.

Na nakličování se používají celá zrna obilovin, luštěnin nebo bylin, třeba řeřichy nebo lucerny.

Nejprve je důležité semínka namočit do vody. Záleží na druhu. Luštěniny a obiloviny většinou na 12 hodin. Tehdy nabobtnají, nasají vodu potřebnou na zvýšení aktivity enzymů. Ty pak následně rozloží složené cukry, bílkoviny a další zásobní látky na jednodušší, pro naše tělo stravitelnější.

Dost bylo teorie, pojďme k věci.

Na samotné nakličování je nutná vhodná nádoba-nakličovadlo. Nemusíte však nic kupovat, zcela postačí láhev z umělé hmoty, například od minerálky. Mně ji upravil můj přítel, ale zvládne to určitě i žena. Láhev zhruba uprostřed rozřezal. Do spodní části udělal hřebíkem nahřátým na plynovém sporáku (hřebík držet v kleštích!) dírky o průměru cca 2 mm, ve vzdálenosti cca 3cm od sebe, ve dvou řadách nad sebou. Je to proto, aby měla kudy odtékat voda, když se budou klíčící semínka proplachovat. Vrchní část jsem nezahodila, ale použila coby trychtýř na nalévání benzinu do sekačky.

naklicovadlo

moje klíčky v navrtané lahvi třetí den

Nádobu máme, teď klíčky.

Já jsem začala fazolemi mungo. Je to velmi jednoduché. Nechala jsem je v misce namočené z večera do rána a ráno šup s ní do „nakličovadla“. Proudem studené vody jsem ji pěkně propláchla a nechala na talířku na stole. Večer jsem je znovu propláchla. Druhý den to samé, no a třetí den už byly klíčky vhodné k jídlu. Chutnaly nasládle, skoro jako čerstvě vyloupaný hrášek.

Když si doma připravíte klíčky, budou zaručeně čerstvé a můžete je jíst samotné, nebo je můžete smažit, zapékat s čímkoli, se zeleninou, bramborami, těstovinami. Můžete je zamíchat do salátu nebo přidat do polévky. Dokonce si je umím představit i jako základ pomazánky.

Já jsem dnes vařila cizrnu v tlakovém hrnci, jen s trochou soli a řasy Kombu. Část jsem si odložila na vložení do zítřejší zeleninové polévky, a k druhé části jsem přimíchala klíčky fazolky mungo. Vrch jsem posypala strouhaným sýrem. Skvělé jídlo se všemi živinami. Nutno vyzkoušet.

Související:  Vyplatí se chovat kohouty?

klicky mungo

klíčky na třetí den, pohled shora

Podobné články:

Jak vybrat ten nejlepší zahradní slunečník?
Na jaře se z prvních slunečních paprsků obvykle radujeme, ale s blížícím...
Číst dále
Nerad spím u otevřeného okna
Myslím tím u otevřeného okna panelákového bytu. Protože spát na...
Číst dále
Nesmrtelná merino vlna v zimě zahřeje, v...
Dali jste se na pletení a hledáte materiál, který by...
Číst dále
Najedli jsme se i vlastních paprik
Křupavá a šťavnatá jablíčková paprika patří u nás doma k...
Číst dále
Semínka: Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete
Chcete mlsat a přitom mít pocit, že děláte něco užitečného...
Číst dále
Jak výhodně nakoupit přes internet
Stačí málo a člověku se může změnit život ze dne...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.