Kafe nebo pořádná káva, co to má zas být? Asi se při pohledu na nadpis lehce zarazíte a řeknete si, copak má asi na mysli? Kafe jako kafe ne? A v tom je právě zakopaný pes, jak se lidově říká. My Češi totiž mnoho věcí tolik nevychutnáváme a jen konzumujeme.
Opravdová poctivá káva
A to je jednoduše doložitelný fakt, na tom není nic jako raketová věda. Gurmánství se u nás teprve rozjíždí. Vychutnat si pořádně upraženou a čerstvou kávu, to je naprosto jiná záležitost než si vzít kávu, co je namletá půl druhého roku a ztratila tak značnou část svého aromatu nehledě na jiné. Nehovořím samozřejmě už vůbec ani o břečkách z automatů, které Vám nabídnou za pár kaček trochu „kafe“. To bychom kávu doslova urazili. Přitom není potřeba hned utrácet horentní sumy za cibetkovou kávu a pořádnou džezvu.
Ať už máte v oblibě více aciditivy nebo méně, zkuste si nechat zaslat dle chuti zrnkovou kávu. Je jedno, zda to bude arabica nebo robusta. Vždyť umlít si to můžeme doma lehce. Namletá káva mnohem rychleji ztrácí svoji kvalitu, proto je dobré ji namlít až před konzumací. Mlýnek na semínka či starší kávomlýnek nalezne určitě doma většina z nás. Kávovar stojí pár korun a zrnková káva Vás nepřijde o mnoho více než ta v obchodě, ale kvalitou bude zcela jinde. K dokonalosti Vám bude chybět jen frenchpress.
Příprava kávy
Pokud doma nemáte kávovar nebo frenchpress, tak nezoufejte, vždyť zalít kávu z konvice a nechat si na dně trochu gruntu, to dělaly i naše babičky. Není to ideální způsob konzumace, ale je to dozajista káva, která Vás nadchne. Takže není kafe jako káva, o tom se můžete lehce sami přesvědčit.
Komentáře