Moje první zelená pohánka

Nedávno mi moje dcera koupila pohanku. Natěšená donesla domů 400 gramový sáček za dobrou cenu, no nekupte to, viďte? Těšili jsme se, že si ji na mlýnku umeleme a uděláme skvělé palačinky.

Ale když jsem tu pohanku uviděla, zdála se mi jakási tmavá. Podívám se lépe, no a byla  to pohanka neloupaná, určená výhradně na klíčení, ne na vaření. „Co už s tebou“, říkám si, „tak tě dáme naklíčit“, myslím tu pohanku, a uvidíme co z toho bude.

Hodně jsem o pohance četla a téměř všude se připomíná, že obsahuje rutin, který zajišťuje pevnost a zároveň elasticitu cév. Málokde však píší, že ten rutin není v semínku, ale v zelené nati. Ne že by semínka nebyly skvělé, právě naopak. Jsou zdrojem různých aminokyselin, zinku, hořčíku, nebo vitamínů B1, B2, E a C. Já jsem se ale chtěla dopracovat k brzké jarní „zelenině“, plné rutinu, enzymů, vitamínů a samozřejmě úžasné energie z rodící se nové rostlinky.

pohanka kličky

reálné foto, moje pohanka namočená a rostlinky po dvou týdnech

Na sáčku byl rovnou i postup a tak jsem hned začala. Na sítku jsem hrst semen propláchla proudem studené vody a v malé misce pak nechala namočené v čisté vodě 20 hodin. Na druhý den jsem si připravila misku a do ní obyčejnou papírovou kuchyňskou utěrku. Namočené semínka jsem rozprostřela po utěrce a čistou vodou ještě dobře pokropila. Protože semínka potřebují vysokou vzdušnou vlhkost, vrch jsem přikryla stejnou nádobkou, aby vzniklo jakési pařeniště.

Teď už stačilo ráno a večer klíčící rostlinky postříkat vodou. Je třeba dát na to ale pozor, protože pokud by to přeschlo, už by nevyklíčila.

No a za 14 dní byly rostlinky vhodné k jídlu. Pozor, jen zelená nať, semínka se nejedí. Je to taková šťavnatá, mírně nahořklá „tráva“, ale výborně zpestří i obyčejný chléb s máslem nebo čerstvý salát. Tepelně se neupravuje, ale do hotové polévky nebo kaše se použít samozřejmě dá.

7 komentáře “Moje první zelená pohánka

  1. Google Chrome 27.0.1453.94 Google Chrome 27.0.1453.94 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/27.0.1453.94 Safari/537.36

    Je to pěkný a výstižný článek, takový stručný jsem hledala a našla zde při tom i nové info. Jen mě zajímá, proč se vlastně nejedí semínka, ale pouze nať? Semínka mě také lákají a měla jsem za to, že uvnitř je právě noho užitečných látek, nejen v nati. Je to kvůli chuti?
    To byl dotaz, který mě napadl při čtení vašeho článku. Píši ale hlavně kvůli něčemu jinému – mám naklíčené (už podruhé) semínka pohanky, v podobné mističce, zahalené do sáčku pro pařeniště, ale i s přístupem vzduchu. Pohanka však u klíčků má jakési „pavučinky“ a sem tam jsou tmavé, menší než špendlíkové hlavičky. Celkové vzezření působí jako plíseň, avšak právě nevím, jestli se jedná o přirozené výhonky u budoucích kořínků pohanky nebo o plíseň. Na email Vám mohu poslat fotografii.
    Děkuji a s pozdravem,

    Pavlína

    1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu
      Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

      Milá Pavlína,

      ďakujem za váš záujem. Pokúsim sa odpovedať na všetky vaše otázky. Zelená vňať pohánky je lepším zdrojom rutínu ako semienka. To však neznamená, že semienka nie sú jedlé. Práve naopak. Sú vynikajúce. Aj bohaté na dôležité živiny. Píšem o nich v článku „Výborná zapečená pohánka“ https://dobreazdrave.cz/vyborna-zapecena-pohanka/. Len na konzumáciu nie sú vhodné tie so šupkou. Teda nelúpané. Poznáte ich podľa toho, že sú tmavé a tvrdé. Tie sa hodia len na sadenie či klíčenie.

      Korienky pohánky sú svetlé a pevné. Žiadne pavučinky, ani nič podobné. Zrejme vám semienka napadla plieseň. Skúste ich nabudúce len mierne rosiť, aby neboli príliš mokré, len vlhké. A napadnuté rastlinky radšej nekonzumujte.

      Prajem pekný deň.

    1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu
      Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

      Podľa mojich informácií z „Českej biokuchařky“ sú výhonky pohánky jedlé už po jednodňovom klíčení. Nevidím dôvod, prečo by nemali byť. A zelená pohánková vňať je cenným zdrojom rutínu. Obsahuje ho dokonca viac ako samotné semienko. Ale rozhodnutie, či ju budeme konzumovať alebo nie, je, samozrejme, na každom z nás.
      Keď si pozorne prečítate článok, na ktorý odkazujete, dozviete sa to isté.
      Pekný deň aj vám

  2. Firefox 31.0 Firefox 31.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

    Dobrý den,

    děkuji za Váš článek. Pohankové klíčky už umím. Zkouším rostlinky. Mám semínka neloupané pohanky z country life a výhonky vylezly jen u některých – asi u 20%. Tak nevím, co dělám špatně. Zkoušel jsem už víc metod. Můžu se zeptat, kde jste koupili Vaše semínka? Myslím, od jaké firmy.

    Děkuji,

    Dalibor Pavlík

    1. Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

      Naše semínka (hnědá) pocházejí ze zdravého obchodu v Košicích. Producenta si nepamatuji.

  3. Google Chrome 39.0.2171.95 Google Chrome 39.0.2171.95 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/39.0.2171.95 Safari/537.36

    dobrý deň, aj ja som si dnes všimla, že na mojich výhonkoch (korienkoch) sú jemné chlpky, čitala som, že su to budúce korienky. ale je o tom málo informácií.

    našla som však obrazok, ktorý vyzerá ako to čo mám doma ja .. a je na oficiálnej stránke obchodu s osivami a semenami ..

    http://www.nejlepsiceny.cz/osiva-seminka/pohanka-bio-klicky-klicky-pohanky-fagopyrum-esculentum-15-gr_8.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..