Léto a podzim jsou zajímavé období. Každý měsíc dozrávají jiné druhy ovoce a zeleniny a náš jídelníček zpestří jiné jídlo. Využití plodů ze zahrady nám dává možnost ochutnat i tradiční česká jídla a ocenit zajímavé chutě plné vitamínů. Ovšem ani když nevlastníme zahrádku, kde na podzim vše dozrává, nemusíme být ochuzeni o čerstvá zeleninová a ovocná jídla.
Takové domácí knedlíky s hruškami nebo meruňkové, po nich se doma jen zapráší, když je paní domu položí na stůl. Je třeba využít sezónu, kdy dozrávají, protože použít čerstvé ovoce do vaření je něco úplně jiného, než používat zavařované, byť domácí. Chuť i vůně čerstvých plodů dodá jídlu opravdový šmrnc. A když už bude po meruňkách nebo hruškách, začnou zrát jablka a jablkový štrúdl nebo jiné koláče s jablky taky nikdo doma neodmítne.
Čerstvé ovoce a zelenina je vítaným zpestřením i v restauracích a závodním stravování. Lehké letní saláty jako přílohy k hlavním jídlům i jako samostatná jídla například s kuřecími nugetky jsou vyhledávané v horkých letních dnech. Kombinaci klasiky, tedy papriky, rajčat, okurek a hlávkového salátu ve všech jeho podobách rozšiřují cukety a doplnit mohou baklažán nebo stále oblíbenější dýně hokkaido. Připravuje se jako polévka nebo pečená na plátky chutná mírně oříškově.
Čerstvé ovoce a zelenina, které je vypěstované nedaleko od místa spotřeby je svěží na povrchu i uvnitř, plody jsou šťavnaté a sladké i voňavé. Velkoobchod ovoce zelenina je dodavatelem nejen pro restaurace, ale nakupují u něj i prodejci ovoce a zeleniny, takže si ji mohou dopřát i lidé z měst bez možnosti pěstovat vlastní úrodu. Zdroje vitamínů nemusí cestovat přes půl Evropy, dozrávají na slunci a proto chutnají jako z babiččiny zahrádky.
Při výběru surovin do své kuchyně dejte přednost kvalitní české produkci. Získáte kvalitní produkty za dobrou cenu, uvaříte skvělá jídla a podpoříte domácí ekonomiku.
Komentáře