Jako malému mi matka kupovala ovocné jogurty ve sklenici. Pamatuji si ještě, jak cinkala kovová lžička, když jsem se snažil dostat z ni poslední zbytky lahodné chuti. Pak nastoupila doba moderních plastů. Dnes už si opět dopřávám kvalitní jogurty ve skle a vychutnávám si zdravé výrobky české produkce. Jogurty mám rád a kupuji je často. Nejradši ke snídani s domácím kváskovým chlebem, ale občas si ho dám i odpoledne, jen tak.
Když si vyhlídnete zajímavý a potravinářský výrobek, jehož základem jsou kvalitní suroviny, často máte problém ho koupit pokaždé, když na něj máte chuť. Kvalitní jogurty Agrola jsou k dostání i v sítích nejznámějších obchodních řetězců, nejen u specializovaných obchodníků, jak bývá často u kvalitních výrobků zvykem. Takže si ho mohu kupovat nejen doma, ale i o dovolené.
Tento jogurt podle tradiční receptury je vyráběn tak, že ke konečnému dozrávání dochází ve sklenici, takže většina tuku v jogurtu, kterého je ale jen 3% u bílého a 2,8% u ovocného jogurtu, se usazuje na vrchu jogurtu ve sklenici. Lehce tak odstraníte vrstvu asi 5 mm tlustou a rázem máte nízkotučný jogurt. Jihočeské jogurty Agrola jsou vyrobené z neodstředěného plnotučného mléka a pro jejich zahušťování je použito výhradně sušené odstředěné mléko. Ve výsledku je tak tento hustý jogurt zdrojem vápníku a bílkovin ve stravě.
Skleněný obal jogurtu má dvě výhody. Tou první je, že jogurt uvnitř tohoto obalu nepřijímá do sebe žádné příchutě. A druhou je jeho recyklovatelnost. Pokud ho nepoužijete sami pro domácí kompoty nebo pečený čaj z ovoce ze své zahrady, poslouží jako druhotná surovina pro další výrobu a neznečišťuje okolí ani životní prostředí. Dalším pozitivním příkladem pozitivního přístupu výrobce je skutečnost, že k výrobě využívá mléko z farem z okolí Jindřichova Hradce, tedy nedaleko od města, kde se jogurty vyrábějí.
Když mám chuť na něco zdravého a chutného, sáhnu v regálu po jogurtu. Já už si svou značku vybral. A co vy?
Komentáře