Grilovaná pražma potěší příznivce lehkých jídel z rybího masa

Jistě, lososový tatarák jste už vyzkoušeli a chutnal skutečně znamenitě, ale proč se nevydat pod mořskou hladinu ještě jednou – a tentokrát z nich nevylovit pražmu královskou, která skutečně dostojí svému pojmenování se ctí a slávou. Ochutnejte ji proto s klasickým olivovým olejem, typickým pro středomořské kuchyně a dopřejte si chuťový zážitek králů. Tak lehký, jak jen pro klasické letní stolování může být. Nejen na přípravu, ale i v ohledu stravitelnosti, protože k srpnovým vedrům nepatří žádná složitá jídla, že?

Příprava není složitá, zvládne ji i začátečník

Když se řekne grilovaná pražma, vybavíme si určitě marinádu z olivového oleje, česneku a citronové šťávy, stejně jako bylinky, které dokreslí onu velmi jemnou chuť rybího masa a dopřejí nám jedinečný gurmánský zážitek. Právě klasika v podobě olivového oleje je důležitou součástí každého rybího pokrmu z prosluněných oblastí Španělska, Itálie, Chorvatska a Řecka – to ví každý, kdo se někdy do těchto destinací vydal (nejen) na letní dovolenou. Třeba španělský extra panenský olivový olej Arbequina nabídne ovocné aroma a je vhodný nejen do salátů, ale právě pro jemná bílá masa, jejichž tradičním zástupcem je pražma. Na španělském jihu si ji dopřávají stejně tak často, jako se v Norsku na talíři objevuje například právě losos.

Olivový olej aneb nízká acidita, jasně deklarovaná země původu a extra panenská varianta, to už ale jistě víte, protože osvěta je v tomto směru dnes už vlastně všudypřítomná. Pražmu můžete znát i pod poněkud archaičtějším názvem mořan zlatý, v dospělosti může mít až sedm kilogramů (běžná je však váha výrazně menší). Loví se poměrně snadno, běžně totiž žije v hloubce pár desítek metrů a rybáři ji mohou spatřit často jen těsně pod úrovní hladiny. A jen tak mimochodem, i když je populární hlavně ve středomořské oblasti, žije v menší míře i u břehů Francie nebo spíše jižněji položených částí Velké Británie a Irska. V antice se jí tedy „nešlo“ vyhnout a jistě není divu, že se do ní zamilovali hlavně Řekové, kteří ji zasvětili bohyni lásky Afroditě.

Podobné články:

Nejsou trubičky jako trubičky
Máte rádi oplatky a vánoční trubičky? Přiznám se, že já...
Číst dále
„Čerstvé“ pečivo z mrazáku
Kolikrát vás v supermarketu zlákala vůně právě upečeného křupavého chleba...
Číst dále
Fit v době karantény? Jde to!
Ještě jste nestihli shodit povánoční a zimní kila, přišla karanténa...
Číst dále
PET láhevPET láhev
Přenosný skleník z PET láhve
Nevíte se dočkat první jarní zeleniny z vlastní zahrady? Pokud...
Číst dále
výsev rajčatvýsev rajčat
Vyseli jsme rajčata pro naši zahradu
Máme rádi zeleninu nejen na zahradě, ale i na talíři....
Číst dále
Pravá domácí majonéza
Časy, kdy se v každé domácnosti šlehala do salátu pravá...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.