Jak často a co jíst?

Správné nastavení jídelníčku je jednou ze základních potřeb při dodržování zdravého životního stylu. Není pravdou, že abyste byli zdraví a jídelníček měli dobře nastavený, musíte z něho vynechat některé potraviny. Mnohem důležitější je, jaké potraviny konzumujete z hlediska kvality a jak často je jíte. Velké procento osob má ve správném nakombinování jídelníčku stále velké nedostatky. Co všechno tedy jíst a jak často?

Strava by měla být hlavně vyvážená

Je velmi důležité dbát především na to, aby strava byla dostatečně vyvážená. Zjišťujte si, jaký obsah minerálů a vitamínů mají potraviny, které se chystáte konzumovat. Nezapomínejte na význam masa. Převahu v jídelníčku by měly mít ryby, ale mohou být kombinovány i se všemi ostatními druhy mas. Čas od času je možné i „zhřešit“ některým méně zdravým masem, ale nemělo by se stát, že chléb s pečeným bůčkem bude vaší každodenní svačinou. Myslete i na to, že maso se dá jíst i v syrové nebo sušené podobě a má většinou mnohem více minerálů než po tepelné úpravě. Najděte si například správný recept na tatarský biftek a dopřejte si ho. Své zastoupení by měla mít i zelenina s ovocem. Vyhýbejte se levným potravinám, ale hledejte spíše kvalitu.

Častěji za den ale menší porce

Klíčem ke správnému stravování je také dodržování správných intervalů mezi jídly. Intervaly mezi jídly by neměly přesáhnout 2 hodiny. Naučte se tedy jíst častěji za den, ale menší porce. Snažte se zařadit do svého jídelníčku i svačiny z čerstvého ovoce. Při obědě nevynechávejte polévky, protože ty mají obecně velkou výživovou hodnotu. A nezáleží na tom, zda je na stole hovězí vývar nebo hrachová polévka. Každý druh tělu prospívá. Po páté hodině večerní byste měli konzumovat jen zeleninu. Rozhodně ne těžká jídla.

talir jidla

Nenechte tělo vyhladovět

Častou chybou také je, že mnoho lidí udržuje své tělo ve stavu hladu. Naopak tělo by nikdy hlad mít nemělo. Bude totiž trpět nedostatkem energie, budete více unavení a méně soustředění. Právě proto jsou v jídelníčku důležitou součástí svačiny. Tělo musí mít neustále dostatečný přísun energie. Ideálními svačinami je ovoce a zelenina, lehké saláty, ale i třeba polévky. Polévky se mohou připravovat jako teplé i jako studené. Příkladem je špenátová polévka.

Podobné články:

Pravá domácí majonéza
Časy, kdy se v každé domácnosti šlehala do salátu pravá...
Číst dále
A už jsem i já "zmodernizována"
Ano, i navzdory mé úporné snaze vyhýbat se výdobytkem moderní...
Číst dále
Orlické Hory poprvé
Do Orlických Hor jsem se poprvé dostal v létě roku...
Číst dále
Prostor pro oslavy a akce na zahradě
Loni jsme koupili novou zahradu a přesto, že jsme měli...
Číst dále
Překyselení organismu není dobrým jevem
Určitě jste se ve školních hodinách chemie učili, že pH...
Číst dále
Jak připravovat zavařeniny, aby se nám nekazily?
Vaše babička nebo maminka dělávala chutné zavařeniny. Vy jste si...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..