Správné nastavení jídelníčku je jednou ze základních potřeb při dodržování zdravého životního stylu. Není pravdou, že abyste byli zdraví a jídelníček měli dobře nastavený, musíte z něho vynechat některé potraviny. Mnohem důležitější je, jaké potraviny konzumujete z hlediska kvality a jak často je jíte. Velké procento osob má ve správném nakombinování jídelníčku stále velké nedostatky. Co všechno tedy jíst a jak často?
Strava by měla být hlavně vyvážená
Je velmi důležité dbát především na to, aby strava byla dostatečně vyvážená. Zjišťujte si, jaký obsah minerálů a vitamínů mají potraviny, které se chystáte konzumovat. Nezapomínejte na význam masa. Převahu v jídelníčku by měly mít ryby, ale mohou být kombinovány i se všemi ostatními druhy mas. Čas od času je možné i „zhřešit“ některým méně zdravým masem, ale nemělo by se stát, že chléb s pečeným bůčkem bude vaší každodenní svačinou. Myslete i na to, že maso se dá jíst i v syrové nebo sušené podobě a má většinou mnohem více minerálů než po tepelné úpravě. Najděte si například správný recept na tatarský biftek a dopřejte si ho. Své zastoupení by měla mít i zelenina s ovocem. Vyhýbejte se levným potravinám, ale hledejte spíše kvalitu.
Častěji za den ale menší porce
Klíčem ke správnému stravování je také dodržování správných intervalů mezi jídly. Intervaly mezi jídly by neměly přesáhnout 2 hodiny. Naučte se tedy jíst častěji za den, ale menší porce. Snažte se zařadit do svého jídelníčku i svačiny z čerstvého ovoce. Při obědě nevynechávejte polévky, protože ty mají obecně velkou výživovou hodnotu. A nezáleží na tom, zda je na stole hovězí vývar nebo hrachová polévka. Každý druh tělu prospívá. Po páté hodině večerní byste měli konzumovat jen zeleninu. Rozhodně ne těžká jídla.
Nenechte tělo vyhladovět
Častou chybou také je, že mnoho lidí udržuje své tělo ve stavu hladu. Naopak tělo by nikdy hlad mít nemělo. Bude totiž trpět nedostatkem energie, budete více unavení a méně soustředění. Právě proto jsou v jídelníčku důležitou součástí svačiny. Tělo musí mít neustále dostatečný přísun energie. Ideálními svačinami je ovoce a zelenina, lehké saláty, ale i třeba polévky. Polévky se mohou připravovat jako teplé i jako studené. Příkladem je špenátová polévka.
Komentáře