Mandlová mouka jako superpotravina: začněte péct zdravěji

Když se britská BBC rozhodla dát před třemi lety dohromady žebříček 100 nejzdravějších potravin světa, v jeho čele se ocitly mandle. Jak často jsou ve vašem jídelníčku? Více mandlí do stravy vám pomůže přinést mandlová mouka.

S řadou superpotravin kolem nás neumíme pracovat. Nemusí nám vonět, jsou finančně předražené, často nám třeba nechutnají. Přitom mnoho zdravých potravin máme kolem sebe, přímo na zahrádkách – svých či našich babiček, nebo prostě u nás zdomácněly a rozhodně nejsou nedostupnými. Takovou superpotravinou jsou mandle.

Mandle sice můžeme chroustat jako oříšky, ale ideálnější je najít pro ně další uplatnění. V tom nám pomůže především jejich zpracování do podoby mandlové mouky. Ta neobsahuje žádný balast, ale jde skutečně o 100% mandle rozemleté do jemné podoby. Běžně si ji doma z mandlí nevyrobíme. Nemáme vhodné mlýnky. Mandlová mouka z neodtučněných mandlí je navíc pro mnoho použití příliš tučnou. Obsahuje totiž až 50 % tuku. Hodí se pro studenou kuchyni a různé nepečené cukroví, častěji se však používá mouka odtučněná. Ta se vyrábí z mandlí, ze kterých se nejdříve vylisuje olej a až následně se mandle umelou na jemnou mouku. Tato pak již obsahuje pouhých 10 % tuku, což je dostatečné pro zachování jejich veškerých zdravotních benefitů, současně je však vhodnější pro pečení. Obě varianty mandlové mouky pak bývají k dispozici jako mouka z neloupaných, ale i z loupaných, tedy tzv. blanšírovaných mandlí.

Mandlová mouka mění kuchyni

Dělá ji zdravější, ale i chuťově zajímavější. Některé cukrářské výrobky a dezerty by se bez ní vůbec neobešly. Na mandlové mouce jsou založeny třeba makronky. Vyrábí se z ní marcipán. Z mandlové mouky ale napečete mnoho dalších sladkých i slaných dobrot a v podstatě se jí dá zcela, nebo částečně nahradit jakákoliv mouka. Výhodou té mandlové však je, že perfektně funguje pro nepečené dorty, cukroví a korpusy.

Co upéct a neupéct z mandlové mouky?

Mandlová mouka se hodí na nepečené cukroví a sušenky, do kterých je možné přidat i další ořechy. Je skvělá na low-carb i RAW dezerty. Perfektní základ vytvoří korpus z mandlové mouky (nepečený i pečený) pro cheescake i pro různé ovocně-želatinové dorty. Patří k vánočnímu pečení. A to nejen když si chcete vyhrát s marcipánem. Je důležitou pro vosí hnízda i skvělou pro vanilkové rohlíčky. Jenomže s experimenty můžete zajít i dál. Co byste řekli na pizzu z mandlového těsta?

Podobné články:

Jablko jako zdroj vitamínů: Kolik sníme ovoce...
Zakousněte se do šťavnatého vyzrálého jablka. Vzpomeňte si, že jablko...
Číst dále
Vylepšené Hanácké koláčky z celozrnné mouky
Na nápad upéct si poctivé domácí koláčky jsem přišla ve...
Číst dále
Překvapení u Julky
Julka není ani moje kamarádka, ani moje sousedka, ale penzion...
Číst dále
Výborná zapečená pohanka
O pohance jste už určitě slyšeli nebo četli. Nesporně patří...
Číst dále
Jak začít s permakulturou ve své zahradě
Na podzim sklidím a na jaře už nezaseju. Znáte tu...
Číst dále
Spánek je součástí zdravé životosprávy a pomáhá...
Ačkoli mezi lidmi často převládá názor, že ten, kdo často...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.