8 důvodů, proč jíst vejce častěji

Vejce jsou jednou z mála potravin, které si právem zaslouží čím dál oblíbenější označení „superpotravina“. Jsou doslova napěchována živinami prospěšnými pro naše zdraví. Zde je 10 největších zdravotních benefitů spojených s konzumací vajec.

1. Jsou nutričně bohatá

Vejce se řadí mezi nejvýživnější potraviny vůbec.

Jedno větší vařené vejce obsahuje:

  • Selen: 22 % Denní Dávky (DD)
  • Vitamin B2: 15 % DD
  • Vitamin B12: 9 % DD
  • Fosfor: 9 % DD
  • Vitamin B5: 7 % DD
  • Vitamin A: 6 % DD
  • Dále obsahují množství vitaminu D, E a K, vitamin B6, vápník a zinek

Vejce jsou, dá se říci, dokonalou potravinou. Obsahují trochu z každé pro zdraví prospěšné živiny.

2. Obsahují cholesterol

Ano, je pravda, že vejce obsahují cholesterol. 

Jedno vejce obsahuje až 212 mg cholesterolu, což je více než polovina z doporučeného denního příjmu 300 mg. Je ale důležité vědět, že cholesterol v jídelníčku nemusí nutně znamenat zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Kvůli cholesterolu by se tedy vejcím měli vyhýbat pouze lidé s určitými genetickými indispozicemi.

3. Zvyšují HDL (tzv. „hodný“) cholesterol

Zkratka HDL označuje high-density lipoprotein, neboli lipoprotein s vysokou hustotou. Často se mu také říká „hodný“ cholesterol. To proto, že lidem s vyšší hodnotou HDL cholesterolu hrozí nižší riziko vzniku srdečního onemocnění, mrtvice a dalších onemocnění.

Konzumace vajec je skvělou cestou, jak hladinu „hodného“ cholesterolu v krvi zvýšit. Jedna studie dokonce dokazuje, že konzumací dvou vajec denně po dobu šesti týdnů došlo ke zvýšení hladiny HDL cholesterolu až o 10 %.

4. Obsahují cholin

Cholin je látka, o jejíž existenci nemá běžný člověk ani potuchy.

Cholin napomáhá správné funkci nervového systému, jater a metabolismu. U malých dětí je cholin klíčovou látkou pro správný vývoj mozku

Celá vejce jsou bohatým zdrojem cholinu. Jedno vajíčko by mělo obsahovat 100 mg této důležité živiny.

5. Jsou kvalitním zdrojem bílkovin

Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou života. Jsou podstatné pro sílu a regeneraci svalů a tkání. 

Neopomenutelným faktem je to, že bílkoviny vyskytující se ve vejcích obsahují spektrum všech devíti aminokyselin, které podporují efektivní růst, regeneraci a udržení svalů.

Jedno vajíčko obsahuje cca 6 g kvalitní bílkoviny.

6. Zasytí a pomohou s kontrolou hmotnosti

Díky malému množství kalorií a naopak vysokému obsahu bílkovin jsou vejce jednou z nejlepších potravin při redukční dietě. Vysoký sytící efekt vajec vede k menšímu hladu a snižuje nutkání se později přejídat. 

7. Obsahují omega-3 mastné kyseliny

Vejce obsahují až 180 g omega-3 na jeden kus. To znamená že napomáhají správné funkci srdce, mozku a zabraňují vzniku mnohých onemocnění. 

Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin je losos. Pokud ale ryby nechcete či nemůžete jíst, nabízí se vejce jako chutná a zdravá alternativa.

8. Obsahují antioxidanty prospěšné pro zrak

Vejce obsahují řadu vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, vitamin E a selen, které napomáhají k udržení zdravého zraku s přibývajícím věkem.

Dále obsahují antioxidanty lutein a zeaxanthin, které zabraňují vzniku onemocnění očí a také mají ochrannou funkci. Studie dokazují, že tyto antioxidanty jsou mnohem lépe vstřebatelné z vajec než z rostlinných zdrojů.

Shrnutí

Studie dokazují, že konzumace až několika vajec denně je naprosto bezpečná a dokonce zdraví prospěšná.

Vejce jsou dokonalou potravinou. Jsou zdravá, levná a dokonce rychlá a jednoduchá na přípravu. Tak proč toho nevyužít?