Protizánětlivé potraviny: Co by měl jíst atopik, aby se cítil lépe?

Lidé trpící atopickým ekzémem nemají jednoduchý život. Často se potýkají se záněty, které vyvolávají určité potraviny. Proto by měli pečlivě zvážit, co zařadí do svého jídelníčku, a které potraviny naopak zcela vyřadí.

Mnoho atopiků řeší jídelníček pouze z jednoho hlediska – snaží se z něj eliminovat co nejvíce potenciálně škodlivých potravin. Tedy těch, které mohou způsobovat zánět kůže. Což je samozřejmě v pořádku, konzumace problémového jídla vede k vystupňování projevů atopie. Na druhou stranu se často stává, že v jídelníčku nezbude téměř nic. Atopik neprávem zoufá a „závidí“ ostatním pestrost stravování. Přitom mu nic nebrání, aby svůj jídelníček obohatil o protizánětlivé potraviny.

Jak tedy postupovat? Aby se atopik nemusel pouze omezovat, měl by hledat nové – nutričně bohaté potraviny a zařadit je do svého jídelníčku. Ty přitom nemusí sloužit pouze jako doplněk toho stávajícího, ale naopak jako plnohodnotný základ.

Cílem protizánětlivé diety je potlačení zánětu. Základním kamenem léčby atopického ekzému je zdravá strava.

Zelenina a ovoce

Atopik by se měl soustředit na ovoce, které nepatří mezi časté alergeny. Jako ideální se jeví zejména bobulové ovoce (ovšem pozor na jahody) jako borůvky, ostružiny, hrozny, rybíz či maliny. Skvěle chutná a obsahuje málo cukru.

V jídelníčku by se měly objevit také meruňky a broskve. A samozřejmě i ostatní druhy ovoce, které atopik dobře snáší.

Co se týče zeleniny, problémové jsou především celer, křen a petržel. Platí však to samé jako v případě ovoce – pokud je atopik dobře snáší, určitě by je měl do jídelníčku zařadit.

Ovoce a zelenina by měly tvořit většinu potravin, které atopik konzumuje. Ve větším množství podporují detoxikaci organismu a zabraňují šíření zánětu.

Ořechy a semena

Ořechy a další skořápkové plody mohou způsobovat alergickou reakci. Pokud s nimi člověk s atopickou pokožkou nemá problém, naopak by je měl konzumovat pravidelně. K nutričně nejvýznamnějším patří vlašské a lískové ořechy, mandle a pistácie.

Seznam nutričně bohatých semínek obsahuje lněná, konopná i slunečnicová a mnohá další semena s obsahem esenciálních mastných kyselin a vitaminu E.

Pozor na bílou mouku

Pečivo si odepře málokdo. Produkty z bílé mouky jsou však chudé na vlákninu, která zajišťuje vstřebávání glukózy do krve a brání jejímu rychlému vzestupu – proto jsou jednou z častých příčin mnoha metabolických onemocnění, jejichž doprovodným projevem je systémový zánět. Mnohem zdravější jsou celozrné výrobky. Ještě lepší pak výrobky ze špaldové mouky, jáhel a pohanky.

Související:  Domácí pečení kváskového chleba

Co dodat závěrem? Atopik by se neměl soustředit na striktní dodržování diety, ale spíše se snažit o zpestření jídelníčku zdravými potravinami s protizánětlivými účinky. Jedině tak se bude cítit lépe a strava ho bude uspokojovat i přes absenci některých potravin, které musel přestat konzumovat kvůli atopii.

Podobné články:

Stopy krve v moči
Stopy krve v moči mohou poukazovat na celou řadu méně či...
Číst dále
Tepelná terapie
Trápí vás bolavé klouby? Je váš den plný nesnesitelné bolesti...
Číst dále
Knihy o přežití by se měly nechat...
O blížícím se konci civilizace se mluví snad již od...
Číst dále
Motúčko odveze více
Pro usnadnění práce v zahradě využíváme motorové kolečko. Vozíme jím...
Číst dále
V malé zahrádce vyvýšený záhon, na farmě...
V souvislosti s efektivním pěstováním zeleniny se často zmiňují vyvýšené...
Číst dále
Úklidy v Brně
Blíží se pomalu zimní svátky. Máte pocit, že Vánoce jsou...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.