Grilování špekáčků

Podle naší rodinné tradice patří první květnový den společnému grilování na zahradě. Vždy se těšíme na vonící masíčko a klobásky. Letos jsme však vymysleli malou změnu. Můj syn s přítelkyní totiž zatoužili po špekáčcích. Pořídit jsem je měla já. Ale i navzdory mým počátečním obavám všechno nakonec dobře dopadlo.

Musím se přiznat, že špekáčky jsem už dlouho nekupovala. Zdálo se mi, že ani neí z čeho vybírat. Všechny druhy měly velmi podobné složení. Na můj vkus obsahovaly příliš málo masa a zbytečně mnoho tuku. No při dnešním nákupu jsem zůstala překvapená. Příjemně!

Špekáčků měli několik druhů. Mně se zamlouvali ty tradiční. S poznámkou „Bez lepku a laktózy“. Prý pro grilování a zábavu. No uvidíme.

Exkluzivní špekáčky

exkluzivní vuřty Kdysi by nikomu nenapadlo, že může najít v špekáčkách nějakou mouku, tedy lepek. Nebo zbytky mléka, nebo snad mléčného cukru, laktózy. Bylo samozřejmé, že jsou z masa. Možná mastnějšího. Ale z masa.

V poslední době však v špekáčkách hodně masa nenajdete. Spíše tam objevíte všechny možné náhrady od sóji, škrobu až po kdejaké stabilizátory. Proto označení „Bez lepku a bez laktózy“ dává jakous takovous naději, že výrobek patří k těm lepším. Kvalitnějším. A špekáčky, které jsem objevila u nás v Lidlu opravdu neobsahují žádné náhrady. Jsou jen z masa a tuku.

Základ tvoří vepřové maso. K němu je přidáno ještě hovězí. Poměr cca dva ku jedné. Celkový podíl masa je však až 80%. A to už je docela slušné. Že?

Další složkou je vepřový tuk a trochu vody. Koření jako paprika, pepř či česnek se také nic vytknout nedá. Co mě však potěšilo méně, byl výrobci oblíbený dusitan sodný. No ale co už s nimi. Když bez něj už nedokáží nic vyrobit. Snad ho tam alespoň není mnoho. Vždyť píší, že je jen součástí kořenící směsi s kuchyňskou solí.

 složení špekáčků
složení špekáčků

Ačkoli je podíl masa vysoký, zřejmě nebude až tak docela libové. Na druhé straně, tuk, jak známo, dělá chuť. A kromě toho, část z něj i tak při grilování vyteče. No a s dobrým domácím kváskovým chlebem, který teprve upeču, to bude jedna báseň.

I když jsem ze začátku nevěřila, že se dají v dnešní době koupit i kvalitní špekáčky, naštěstí to až tak špatné není. Při troše trpělivosti a pozorného čtení složení na obalu je jistě objevíte i vy.

Podobné články:

Kompostování šetří peníze
Současná domácnost při svém provozu vyprodukuje velké množství odpadu. Vždyť...
Číst dále
Malovýroba versus obchodní řetězce
Po dlouhé chladné zimě, když jsme se ohřívali teplými vařenými...
Číst dále
Konečně čas na pečení kváskového chleba
Doma pečený kváskový chléb jíme už dlouhá léta. Olinka ho...
Číst dále
Krásné místo jen pro ženu
Často jsem se setkal s tím, že pán domu označoval...
Číst dále
Grilovaná pražma potěší příznivce lehkých jídel z...
Jistě, lososový tatarák jste už vyzkoušeli a chutnal skutečně znamenitě,...
Číst dále
Klasické pokrmy: Proč se mi nedaří upéct...
Opatrujete jako poklad rodinný recept a máte pocit, že když...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..