Piškotová roláda snadno a rychle

Před pár dny jsem byla na lékařském vyšetření mimo našeho města. Přijeli jsme tam o něco dříve a tak jsme se pohodlně usadili v čekárně. Všude čisto, útulně a na stolku několik čísel známého ženského časopisu. Nebyly sice úplně nejnovější, ale vždyť rady staré tři měsíce by přece mohly být ještě aktuální. Nebo ne? No, většina i byla. Jen ta, o pečení piškotové rolády, pocházela snad z minulého století.

Otázka zněla: „Jak upéct piškotovou roládu, aby se nepřilepila na plech a nepraskala? „A odpověď? „Úplně jednoduše! Je potřeba plech dobře vymazat tukem na pečení a vysypat moukou. Po upečení nožem oddělit od plechu. Ještě teplý korpus přeložit na navlhčenou utěrku. Srolovat a nechat vychladnout. Po vychladnutí roládu rozbalit, utěrku vybrat a naplnit nádivkou nebo povidly.“

rolády

No super! Tak přesně takhle to dělala ještě moje babička. Až na to, že ona na to vymazání používala kvalitní domácí sádlo a ne nějaký pochybný kupovaný syntetický tuk na pečení. Při tehdejším pohybu také nehrozilo, že se přebytečný nespálí a ztloustneme, jak je tomu nyní.

A vlhká utěrka? Babička prala utěrky v rukou. Jen v čisté horké vodě. Občas je i vyvařila. Ale dnes? Vše se pere v pračce s voňavým práškem a aviváží. A tak máte roládu nejen s jahodovým povidly, ale také s vůní. Například jasmínu. O tom, že utěrku po jednom použití musíte vyprat, ani nemluvím.

Když piškot upečete, bez pomoci nože ho z plechu nedostanete. Neboť navzdory tomu, že jste ho vymazali silnou vrstvou tuku, vysypali silnou vrstvou mouky, těsto se téměř vždy přilepí. Minimálně u okraje. A tak pěkně vezmete drátěnku a drhnete. Další práce navíc. Máte opravdu tolik času? Já tedy ne!

Vyřešila jsem to velmi jednoduše. Při pečení používám zdravý rozum a „moderní vynález“ s názvem papír na pečení.

Kromě toho, že nemusím pracně plech vymazávat, nemusím ho po použití ani pracně mýt. Roláda se nepřilepí a zatočit ji mohu ještě za horka. Rovnou s papírem. Plech zůstane čistý. Stačí ho setřít vlhkým věchtíkem. Po vychladnutí odrolovat, papír vyhodit a můžu plnit.

Při minimálních nákladech, když 20 metrů pečícího papíru stojí cca 40 korun, tak získáte řadu výhod. Snadná manipulace je jen jednou z nich. Mnohem významnější je podstatné snížení spotřeby tuku a mouky na vymazání a vysypávání. Piškot tak bude lehčí, nadýchanější. Pokud ho naplníte domácím džemem místo tukové náplně, o svou váhu se bát už vůbec nemusíte.

Související:  Maso nebo zelenina? Špatně položená otázka

roláda01

O tom, že nahradit se dá nejen utěrka, ale i samotný papír na pečení, svědčí i tato fotka. Pochází z kuchyně mé bývalé tchýně, kterou mám, mimochodem, velmi ráda. Zřejmě neměla při pečení nic jiného po ruce a tak na roládu použila noviny. No uznejte, nemá to své výhody? Ke kávě si můžete dát zákusek a z něj si přečtete i nejnovější zprávy 🙂

Ale teď vážně. Žádné experimenty s novinami nedoporučuji. Tiskařská barva může způsobit rakovinu. To už raději ta voňavá utěrka …

Můj osvědčený recept na piškotovou roládu

Na jeden plech potřebujeme:

  • 6 vajec
  • 3 PL třtinového cukru
  • ¼ čajové lžičky stevie koncentrátu
  • ½ čajové lžičky kypřícího prášku z vinného kamene (bez fosfátů)
  • 6 PL mouky (špaldové, žitné, pšeničné …)
  • špetku soli



Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Přidám cukr a stevii. Šleháme do rozpuštění cukru. Postupně zašleháme žloutky. Nakonec přidám mouku s kypřícím práškem. Rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení. Peču při teplotě cca 190 st. C asi 15-20 minut.

Podobné články:

Indukční varné desky
Nedávno jsem nesla švagrové kvásek na pečení domácího chleba. Jak...
Číst dále
Novoroční procházka v zahradě
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Podle tohoto...
Číst dále
glutamanglutaman
Chemie v potravinách: Proč obsahují éčka?
Neustále spěcháme, a to se projevuje i v našem stravování. Ruku...
Číst dále
Krémy proti bolesti by měly zakázat
Bolest dokáže každého člověka nepříjemně potrápit. Ať už je to...
Číst dále
Prý nemáte mlsný jazýček. Určitě?
Při sledování oblíbených britských pořadů na internetu se mnohokrát dobře...
Číst dále
Odstraňte tukové usazeniny ze svého kuchyňského odpadu
Všem se nám může stát, že v kuchyňských dřezech necháme...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.