Domácí tavený sýr bez tavení

Pokud potřebujete natřít dětem chlebíček k snídani či na svačinu, hodí se na to cosi dobře roztíratelné. Buď nějaká pomazánka nebo třeba tavený sýr. Jenže ten, co dostat koupit běžně v obchodě, plný chemických tavicích solí, není tím pravým ani pro dospělé, natož pro děti. Pokud vám však konzistence a chuť takového sýra vyhovuje, dokážete si ho vyrobit i doma. Použít přitom můžete suroviny, které jste si třeba i sami vyrobili. Například domácí tvaroh.

 

Základem pro výrobu domácího taveného sýra je tvaroh. V jednom z minulých článků jsem takový postup výroby popisovala. Jenže tehdy jsem použila tvaroh koupený v obchodě. Balený ve vaničce po 250 g. Nejprve jsem ho v misce smíchala s 1 KL jedlé sody a po desetiminutovém stání jsem ho začala ohřívat na pánvi s nepřilnavým povrchem na troše másla. Výsledný produkt však neměl konzistenci taveného, ale rovnou plátkového sýra. Přesto byl vynikající.

Základem je tvaroh . A ten domácí je nejlepší

domácí tvaroh
domácí tvaroh

Dnes jsem dělala tavený sýr znovu. Místo tvarohu ve vaničce jsem však použila tvaroh domácí. Ten jsem získala mírným ohřátím zkyslého mléka z mlékomatu. Mléko z automatu je na výrobu domácího tvarohu přímo ideální. Mým zdrojem takového mlíčka je pojízdný mlékomat. Ale protože v našem městě se nic podobného nevyskytuje, na mé štěstí mám dobrou tchyni na vesnici a ta mi mléko vždy zajistí. I když se doporučuje takové mléko před požitím převařit, já to nikdy nedělám. Pokud je sladké, využívám ho na vaření a do kávy. Když už je mírně nakyslé, ve skleněné nádobě ho nechám na stole při pokojové teplotě tak dva tři dny zkysnout. Kyselé mléko pak už jen mírně ohřeju a ono se krásně srazí. Vznikne fantastický domácí tvaroh a syrovátka. Tu ještě teplou vypiju a tvaroh použiji na nudle, do koláče nebo, jak dnes, pro výrobu taveného sýra. Ani kapka mléka tak nepřijde nazmar.

Tavený sýr snadno a rychle

taveňák bez tavení
taveňák bez tavení

Dnes jsem tedy jako základ pro tavený sýr použila domácí tvaroh. Bylo ho asi 300 g. Nejprve jsem ho v misce smíchala s 1 lžičkou jedlé sody. Mělo to stát cca 10 minut. Jenže já šikovná, jsem pro vás psala nový článek a tak jsem si až po dobré půlhodině vzpomněla, že však mám v kuchyni rozdělaný tvaroh a třeba ho ještě „roztavit“ na pánvi. Jdu se tedy podívat, co se s ním děje a co nevidím? Tvaroh se už na sýr „přetavil“ sám. A ta konzistence. Neuvěřitelné. Vypadalo to, jako kdybych vytlačila Karičku z střívka. Paráda. Chuti jsem ještě trochu pomohla. Ale jen špetkou soli a mleté ​​červené papriky. S čerstvým kváskovým chlebem chutnal úžasně.

Související:  Zmrzlina: Znamená kalorickou bombu nebo zdravý mls?
domácí tavený sýr
úžasný tavený sýr

Pokud se i vy odhodláte udělat si tavený sýr doma, nejen že ochráníte vaše tělo před působením zbytečné chemie, ale přidáním vámi oblíbeného koření získáte jedinečnou pochoutku, kterou byste v obchodě jen těžko sehnali.

Podobné články:

Vyzkoušejte raw stravu, zdroj čerstvých vitamínů
V poslední době získává stále větší oblibu syrová čerstvá strava označovaná...
Číst dále
Pochutnejte si na dobrém velikonočním mazanci
Velikonoce se kvapem blíží. Brzy je máme tady. Proč alespoň...
Číst dále
Nedokážete zhubnout sama?
Málo spánku a hodně práce, jídlo jen pamlsky a večer...
Číst dále
dva chlebydva chleby
Hlavně si to přečtěte
Dnes si vám musím postěžovat. Mám těžké srdce na některé...
Číst dále
Nový kompostér z palet
Naše zahrada je permakulturní a proto žádný rostlinný odpad nevyhazujeme,...
Číst dále
Jak děláte lokše?
Jak si tak čtu v časopisu pro "paní domu", narazila...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.