Domácí máslo – vyplatí se?

Poslední výkyvy cen másla v obchodech a jeho medializovaný nedostatek přiměly více lidí zamyslet se nad tím, zda má význam vyrábět si máslo doma sám. Protože mnoho lidí si doma vyrábí nejen kompoty, tlačenky nebo šunku či peče svůj vlastní chléb. A pro mnoho lidí jsou důvody pro odmítání margarínu či ztužených rostlinných tuků relevantní. A my už víme, že pokud je reklama agresivní, asi se snaží prodat něco, co až tak dobré není a co až tak velmi nepotřebujeme, ale dá se na tom dobře vydělat. Ale já mám jiné cíle v životě, než uspokojovat choutky majitelů potravinářských koncernů. Tak tedy vyplatí se doma vyrábět máslo?

Máslo je jedna z mála potravin, které se i dnes vyrábějí stejně jako v minulosti. Či přesněji řečeno, má stejné složení, jako i to vyráběné před sto lety na statku. Může obsahovat totiž nejméně 80% mléčného tuku, vodu a stopové množství bílkovin. Běžně prodávané másla v obchodech deklarují obsah tuku 84 nebo 86%. Můžeme se přít, zda bylo vyrobeno z mléka krav pasoucích se na loukách nebo krmených šrotem z geneticky modifikované pšenice a zda byly preventivně léčeny antibiotiky nebo ne. Ale to je asi tak všechno. Do másla se méně tuku než 80% nemůže dostat a ani nic jiného do něj nelze přidávat. Někteří fiškusi se snažili vydělat tak, že snížili obsah tuku na 60% a nabízeli „máslo se sníženým obsahem tuku“, ale my víme už dávno a nedávno se médii převalila vlna zpráv o výzkumu, který připustil, že tuky nejsou škodlivé, ale problémem je příliš mnoho škrobů v jídle. Problémem je pouze zajistit dostatečné množství živočišných tuků za přiměřenou cenu. Ostatně toho důkazem je i nynější aféra zdražování másla a jeho nedostatku.

Předcházela mu vlna levného másla z dovozu. Dováženého mraženého másla prý z přebytků. Protože pokud je na obalu uvedeno máslo, nejedná se o čerstvé máslo, ale máslo, které bylo po vyrobení zmrazené a uložené a před prodejem opět rozmražené. A máslo, které nebylo zmrazené, ale po vyrobení expedováno do prodejen, lze označovat jako čerstvé máslo. Já si můžu myslet, že levný dovoz rozmraženého másla ve velkém objemu měl způsobit přesně dnešní stav. Pokles stavu krav, chovaných na mléko u nás, aby pak mohli „naši zachránci“, obchodní řetězce, dovést máslo opět ze zahraničí, tentokrát však již za „tržní ceny“. Oni si chtějí z našich platů urvat co nejvíce, já si myslím, že ať si trhnou nohou.

Související:  Toulavá kamera opět ochutnává Česko

Pokud nemáme možnost pořídit si máslo jinak (Maďarsko, Polsko, sedlák od sousedů), nemáme jinou možnost, než jejich cenu zaplatit. Na druhé straně my nekupujeme sladké sajrajty, fruktózou dochucené sušenky a mléčné čokolády ze syrovátky a stopou kakaa ani jiné sr@čky z jejich regálů. A máslo nám vydrží více než den, takže se žádná katastrofa nekoná. A margaríny z pochybných tuků či ztužené rostlinné oleje, co se snadno roztírají, kupovat nezačneme. Náhražky potravin nemají v naší domácnosti místo.

Jak vyrobit máslo doma

Máslo se vyrábí z mléka. Takzvaným stloukáním, což znamená třepání, promíchávání mléka, dokud se hustý tuk neoddělí od řidšího mléka. Ten tuk se usadí na vrchu mléka, když ho necháte pár hodin odstát na chladnějším místě (aby nezkyslo).

Pokud vás napadlo vyrobit si máslo z mléka z obchodu, tak zadržte. Čerstvé mléko obsahuje minimum tuku (tak 1 až 2,5%), protože zbytek z něj výrobci už dávno odebrali. Na máslo ale i smetanu či jiné výrobky. A trvanlivé mléko ani neřku. Levné mléka jsou často vyráběny rozmícháváním sušeného mléka s vodou na přesnou koncentraci. V podstatě nám prodávají odpad, neboť za jeho ekologickou likvidaci by museli draze platit.

Kvalitnější mléko se prodává v mlékomatech. Většinou od některého ze sedláků v okolí. Ale i toto mléko je homogenizované, upravované a má asi 3,5% tuku. Cena mléka za litr osciluje okolo 20 korun a na výrobu másla byste ho potřebovali fakt hodně. 35 gramů z litru, 35O gramů z deseti litrů, 3,5 kilogramů ze sto litrů. Fakt zoufalá výtěžnost a vysoká cena.

Mnohem lepší nápad je použít 33% smetanu. Dá se koupit v Lidlu nebo Kauflandu a možná i jiných prodejnách. Balení čtvrtlitrové nebo půllitrové. Používá se na vaření nebo na šlehačku pro ty, kteří si do kávy nechtějí dávat našlehaný řepkový olej a také zákusky si dají raději dražší, ale poctivé, jak levné a zdraví škodlivé.

mléko

Kromě suroviny potřebujete i nářadí. Kdysi se na čeření mléka a výrobu másla používali dřevěné shora dolů se rozšiřující štíhlé nádoby, ve víku uprostřed vycházela ručka, na jejím konci byl dřevěný kruh s otvory na mléko. Tažením nahoru-dolů se mléko promíchávalo, máslo se koncentrovalo nahoru, dolů zůstával podmáslí, a mělo to i jiné krajové názvy.

Dřevěné nářadí, přírodní materiál, ve spojení s mlékem, dalším přírodním, tedy živým materiálem s obsahem bakterií, to znamená velkou náročnost na údržbu. Čistota takového vybavení vyžaduje i hodně vody. Ve městě to znamená otáčející se vodoměr 🙁

Související:  Výrobní salám: „Lahůdka“, které se raději vyhněte

Dnes se dají koupit skleněné nebo plastové válcové nádoby s rukojetí a tím kolečkem s otvory na domácí výrobu šlehačky, pokud nechcete používat tlakové láhve na bombičky. Vyzkoušeli jsme to, ale honit půlhodinu smetanu v půllitrové nádobce pro trochu másla, to je trochu neefektivní. A pětilitrovou nádobu jsem neviděl. Ačkoliv je možné, že se nyní na trhu objeví různé pomůcky na domácí výrobu nejen másla. A ne pouze pro tento cenový výkyv. Mnoho lidí už má plné zuby odrbů, co na nás pravidelně obchodní řetězce vytahují a také má kupu známých, kteří jim pomohou s dodávkou surovin. Koneckonců vždy jsme byli zemědělská krajina a nějací vychcanci s námi nebudou vydrbávat donekonečna.

ruční šlehač

Ale i obyčejný ruční šlehač může posloužit k otestování, zda se vám bude dařit vyrobit si doma ze smetany máslo a zda vám bude takové máslo chutnat. Řekněme si ale pravdu, pro pravidelnou výrobu másla určitě budete chtít použít elektrický šlehač, stejně jako používáme elektrický mixér na hnětení těsta pro kváskový chléb.

Když si však spočítáte cenu smetany nebo mléka a porovnáte s výsledným množstvím získaného másla, tak zjistíte, že i když nebudete započítávat svůj volný čas nebo cenu elektřiny, výsledná cena másla bude neúměrná té současné ceně na pultech obchodů. Proč?

Protože na domácí výrobu potravin, které jsou drahé nebo nedostupné, nemůžeme používat v obchodech kupované suroviny. Pro cenovou politiku obchodníků (a věřte mi, že cenová politika výrobců v tom nehraje žádnou roli, výrobce nebere už dávno nikdo v úvahu) i pro úplně jiné náklady při velkovýrobě. Pokud chcete začít dělat máslo doma, potřebujete mléko od hospodáře.

Mléko přímo do krávy má jednak mnohem vyšší obsah tuku, než jakékoliv kupované „selské mléko“ z obchodu. A získáte ho za mnohem lepší cenu, než jakékoliv jiné mléko z kterékoliv prodejny. Ale i tak při použití pěti nebo deseti litrů mléka na výrobu domácího másla se dostanete na cenu, která bude vyšší, než je aktuální cena čtvrtkilového másla v obchodě.

Vyplatí se vyrábět máslo doma?

To záleží na tom, co je pro vás důležité. Pokud jste se rozhodli vyrábět si máslo doma z domácího mléka proto, že se vám cena 60 korun za 250 gramový balíček másla vidí mnoho, zřejmě budete zklamáni. Pokud máte přístup k levnému mléku nebo jej snad máte své vlastní a času máte dost, protože nemusíte drhnout někde za pásem, abyste z té almužny potom kupovali potraviny, a raději si je děláte sami, pak je domácí výroba másla tou správnou cestou pro vás.

Související:  Jídlo podle rytmu přírody

Pokud si to chcete vyzkoušet a chcete vědět jak chutnají doma vyrobené poctivé potraviny, pak je to také vaše volba. Ale jednodušší bude asi najít si v okolí farmáře, sedláka, který se tímto zabývá, má to odzkoušené i zoptimalizované a vy se můžete věnovat své práci, kvalitní domácí potraviny si koupíte hotové. A vždy čerstvé.

chléb s máslem

Na závěr ještě jedna myšlenka. Doma si připravujeme jídla a potraviny ne proto, že to vyjde levněji, vždyť konkurovat velkovýrobě a velkodistribucím v domácích podmínkách nemůžeme, jim to vždy vyjde levněji, i když na nás nehorázné vydělávají. Doma připravujeme potraviny proto, že jsou oproti kupovaným zdravější. Neobsahují konzervanty, syntetické dochucovadla, fruktózový sirup, aspartam, „kvasnicový extrakt“ glutamát ani jiné sice zákonem schválené či povolené „éčka“. Protože víme, co jsme do nich dali, protože to nepřipravujeme pro cizí, na kterých zdraví nám nemusí záležet. Protože si to chystáme pro sebe a své blízké. Protože chceme se dožít vysokého věku ve zdraví a bez závislosti od trvale užívaných léků. Protože je to náš život a my o něm chceme rozhodovat.

A teď si odpovězte, zda se domácí výroba másla vyplatí a za jakých okolností je to pro vás výhodné.

Podobné články:

Křehčené maso: Nekupujte si předraženou vodu!
Řeznictví v našem okolí výrazně ubylo. Ať chceme nebo ne, pro...
Číst dále
Jak děláte lokše?
Jak si tak čtu v časopisu pro "paní domu", narazila...
Číst dále
Loni nebylo co sušit
Sušené ovoce máme velmi rádi a sami si ho doma...
Číst dále
I vy chráníte zvířata. Nevěříte? Čtěte.
Opět mě dnes pochytila ​​silná touha shlédnout edukační video...
Číst dále
Kupujte si kvalitní jogurty: Čím nás mohou...
Spousta z nás si ráda pochutná na dobrém jogurtu. Většina si...
Číst dále
Zásobník vody v půdě
Během delšího období bez deště, nebo na dovolené mnohdy přemýšlíme,...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..