Nanejvýš aktuální téma. Co říkáte? Vždyť šunka a Velikonoce k sobě neodmyslitelně patří. Jenže jak postupovat, když nabídka je tak široká? Je lepší si vybírat podle chuti? Nebo podle vzhledu? Podle výrobce? Či podle složení? A co je to vlastně ta kvalitní šunka? Vyrábí ji dnes vůbec někdo?
V ostatním díle Farmářské revue v Slovenské televizi byla zajímavá reportáž. Odborník na masné výrobky z Humenného vysvětloval rozdíl mezi kvalitní a méně kvalitní šunkou.
Jak se vyznat v kvalitě šunky
Ta kvalitní je prý vyrobena pouze z masa. Má ho v ní být minimálně 80%. Rozhodující je podíl bílkovin. Ten se pohybuje od 10 do 16 procent. Čím má tedy šunka více bílkovin, tím je kvalitnější. Až na to, že tento údaj na etiketě většinou nenajdete. A kromě toho jsou prý i tací „mistři“, kteří obsah bílkovin dosahují přidáním sóji. Tak se pak vyznejte. Přitom sója v šunce, samozřejmě, nemá co hledat. Ale například ani vepřové kůže. O těch se však alespoň při čtení složení dozvíte.
Je domácí výrobce zárukou kvality?
Pan odborník vychválil, jak jinak, ty jejich výrobky. Tak jsem byla zvědavá, co jsou to tedy za zázraky. Jednalo se o dětskou šunku a šunku speciál. Ještěže jsem to dívala přes internet, jinak bych si detail o složení jen těžko zapamatovala. Tady jsem si prostě zastavila video a složení opsala.
Ta úžasně „kvalitní“ dětská šunka obsahovala úplně to samé jako šunka pro dospělé. Jen mi přišlo divné, že měla masa jen 82% a ta dospělácká až 90%. Že by dětičkám více masa uškodilo?
Nemám ten pocit. Spíše jim uškodí to, čím bylo to maso „nastavené“. Ten zbytek totiž tvořila voda, dusitan sodný (E250 jako konzervant. Jinak „skvělá“, zdraví škodlivá přísada. Absolutně nevhodná pro děti). A další „užitečnosti“ jako modifikovaný škrob, dva stabilizátory (E407 a E451), laktóza, maltodextrin, extrakty koření s celerem, dvě zahušťovadla (E407 a E415). A k tomu antioxidant E316.
Tak tomuto se na Slovesnku říká kvalita. Tento výrobce je sice z východu, ale cosi podobné najdete i na středním Slovensku. Výrobce se tváří jako malý, regionální, v jeho masně stojí téměř stále dlouhá fronta lidí, přitom složením se ty jeho „masové produkty“ nápadně podobají těm z východu Slovenska. Dokonce ten Středoslovenský na výrobcích pro jistotu podíl masa ani neuvádí. A o proteinech ani nemluvím.
Kde tedy hledat kvalitní šunku
Možná si někteří naši výrobci myslí, že nás líbivými řečmi o vysokém podílu masa v jejich výrobcích přesvědčí o jejich kvalitě. A co ta voda? A co ty zahušťovadla? Vždyť opravdu kvalitní šunka se vyrábí zbavováním masa vody (sušením, případně uzením) a ne přidáním vody navíc! Tak je pak možné i to, že někteří naši výrobci dokážou vyrobit z kila masa jeden a půl kila šunky, zatímco například v Itálii na výrobu kila šunky prosciutto crudo použijí až dvě kila masa.
Zajímavé je, že cenový rozdíl mezi jakože kvalitní šunkou a italským Prosciutto není zas až tak velký. Že by naše voda s haldou kdejakou chemie byla stejně drahá jako jejich maso?
P.S. Omlouvám se za nekvalitní fotku. Je dělaná mobilem přímo v prodejně masa.
Komentáře