
Zůstaly vám semínka z minulého roku a chtěli byste je letos vysít, jen nevíte, zda vyjdou? Pokud si uděláte malou zkoušku klíčivosti, nejen, že zjistíte, jaké máte šance na bohatou úrodu, ale můžete získat mnohem více. V rašících klíčcích totiž dřímá budoucí život a tím pádem ohromná vitamínová a energetická bomba. Proč ji tedy s chutí nevyužít?
Pokud nevíte, jak na zkoušku klíčivosti, návod jistě najdete v některém ze zahrádkářských časopisů. V podstatě jde o vysetí určitého přesného počtu semínek a následného sčítání těch, které opravdu vyklíčí. Pokud si dobře pamatuji, tak za kvalitní se považuje osivo, ze kterého vyklíčí minimálně polovina vysetých semínek. Čím více, samozřejmě, tím lépe.
Za hrst vitamínů již po několika dnech
Pokud vám však nejde jen o zjištění, jaké šance mají vaše semínka v půdě na záhoně, můžete některé z nich využít i v kuchyni. Pikantní výhonky ředkvičky, řeřichy či hořčice ozvláštní i obyčejný chléb s máslem. Přitom chutná zelená hmota ze semínek vyroste již za několik dní. Stačí je jen správně nastartovat. A jak na to?

Vlhká semínka vyklíčí rychleji
Základ je tedy semínka dobře navlhčit. Můžete to udělat tak, jak to dělal pán v pořadu „Hobby naší doby“. Vzal tác, na něj rozložil papírovou kuchyňskou utěrku a navrch rozložil semínka. Teprve pak je navlhčil vodou z rozprašovače. Nezapomněl však upozornit, že semínka by neměly vyschnout. A to hlavně na začátku, když se v nich vlastně probouzí život. Pokud totiž proschnou, už nám nevyklíčí. Zajímavé, ale nepraktické.

Kromě již zmíněného zdobení chleba s máslem, aromatizování polévky či pomazánky se klíčky dají využít i jako součást jarních salátů. Čerstvé lístky pampelišky či řebříčku nám tak spolu s klíčícím kořením zajistí dostatek cenných vitamínů a enzymů. No a jarní únava tak určitě nebude mít žádnou šanci.
Komentáře