web analytics
Lis 192012
 

Máte v zahradě poslední kusy čerstvé zeleniny, které už dlouho nevydrží? Nebo jste na trhu ještě objevily poslední letošní červenou ředkvičku či brokolici a nevíte jak ji co nejdéle uchovat? Zkuste to udělat jako já. Naložte ji do sklenice a nechte vykvasit. Vydrží vám křupavá i několik měsíců.

Pokud si myslíte, že je to klasické zavařování, mýlíte se. Při něm se totiž používá ocet. A tomu se já v kuchyni zdaleka vyhýbám. U nás doma ho držím jen kvůli snadnému a ekologickému čištění. Například konvice na čaj. No a kromě octa se nepoužívá ani sterilizace. Kvašení probíhá při pokojové teplotě a výsledný produkt, tedy kvašená zelenina nebo Pickles, se uchovává v chladu. V paneláku nejlépe v chladničce.

 kvašené okurky

O co jde při přípravě kvašeného zeleniny

Určitě i vy znáte či si dokonce sami nakládáte zelí. Nebo rychle kvašené okurky. A právě tímto způsobem můžete zpracovat i jinou zeleninu. Důležité je, aby měla dostatek cukru. Z něj vzniká kyselina mléčná. A zároveň by měla být i dost tvrdá. Kvašením mírně změkne. Můžete si ji vyrobit velmi jednoduše. Z běžně dostupné domácí zeleniny. Vhodná je například mrkev, cibule, květák, brokolice, ředkev či hlávkové zelí.

Způsob přípravy Pickles

Je to velmi jednoduché. Vybranou zeleninu nakrájejte na kousky nebo nastrouhejte. V míse důkladně promíchejte se solí a trochou kmínu. Kmín ale není podmínkou. Na 1 kilogram zeleniny se přidává 15-20 gramů mořské soli a 1 kávová lžička kmínu . Když zelenina začne pouštět šťávu, můžete ji naplnit do sklenice a dobře upěchovat. Vršek je potřeba ještě zatížit. Pokud máte soudek na kvašení, ten má i správný těžký víčko. Pokud plníte do sklenice, položte na vrch láhev s vodou nebo menší zavařeninový pohár. Důležité je, aby se do zeleniny dostalo co nejméně vzduchu.

zahradní zelenina Takto připravený pohár se zeleninou umístěte na nějakou misku nebo hluboký talíř. Občas se totiž stane, že při kvašení začne vytékat šťáva. Tak abyste si nenadělali nepořádek. Pohár nechte při stálé pokojové teplotě 3 až 5 dní kvasit. Když v tekutině vznikne jemný bílý zákal, je hotovo.

Nyní můžete zeleninu přeložit do menších skleniček, zavíčkovať a uložit do chladničky. Zároveň ji už můžete začít konzumovat.

 

Superrychlý způsob výroby Pickles

Pokud chcete Pickles jen vyzkoušet a nechcete dělat velké množství, mám pro vás jednoduché a rychlé řešení. Zelenina při něm sice nevydrží několik měsíců, ale není to ani potřeba. Sedmidecový zavařeninový pohár spotřebujte maximálně do měsíce. Pak si můžete udělat zase čerstvou dávku. A jak na to?

Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte. Naložte do sklenice a dobře upěchujte. Připravte si nálev. 1 litr vody s 1 polévkovou lžící mořské soli povařte 5 minut. Nechte mírně vychladnout na cca 40 st.C. Nálev nesmí pálit. Zalijte jím zeleninu ve sklenici tak, aby byla zcela ponořena. Zavíčkujte. Nechte při pokojové teplotě 3 až 5 dní. Potom přeložte do chladničky. Můžete začít konzumovat.

kvašená zelenina

moje Pickles

Výhody kvašení zeleniny

Kvašení jako způsob uchovávání zeleniny se používá více než tisíc let. Naložená zelenina při něm neztrácí žádné obsahové látky. Naopak. Přibudou k nim další. Kyselina mléčná, bakterie mléčného kvašení, neboli probiotika, a některé důležité enzymy. Dokonce se v ní objevují látky s protinádorovým účinkem, které v syrové zelenině skoro nenajdete.
zavařeniny

Jak v těle působí kvašená zelenina

Pokud rádi používáte různé kyselé čalamády s octem, zkuste je nahradit takto kvašenou zeleninou. Ocet, který dráždí žaludek, tak vyměníte za kyselinu mléčnou. Ta vám podpoří trávení a zlepší využití minerálních látek z vaší potravy. Probiotické bakterie podpoří odolnost vůči nachlazení i proti stresu. Kvašená zelenina vám bude nápomocná i při problémech s játry, s očima, ale například i jako prevence zácpy.

S konzumací pikles to však přehánět nemusíte. Ideální je konzumovat 1 polévkovou lžíci po každém jídle.

Použitá literatura:

Bio kuchařka Hanky ​​Zemanové, Víme, co jíme od Lenky Žák

  8 komentářů na “Kvašená zelenina – Pickles”

  1. Internet Explorer 9.0 Internet Explorer 9.0 Windows 7 Windows 7
    Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.1; Trident/5.0)

    Dekuji mockrat za podrobny navod! V nejblizsich dnech, pokud bude cas, snad zrealizuju a ucinim zapis na blog :o)!

  2. Internet Explorer 9.0 Internet Explorer 9.0 Windows Vista Windows Vista
    Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.0; Trident/5.0)

    Děkuji za podrobný návod,určitě vyzkouším.

  3. Google Chrome 30.0.1599.101 Google Chrome 30.0.1599.101 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.101 Safari/537.36

    Výborné pro zdraví , bez konzervantů a navíc řízné chuti. Vyzkoušeno. Doporučuji.

  4. Google Chrome 47.0.2526.106 Google Chrome 47.0.2526.106 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/47.0.2526.106 Safari/537.36

    Nevím, jestli kvašená zelenina netratí vitamíny. Víte? Já teď hodně čtu http://censoRed/

    • Firefox 42.0 Firefox 42.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0

      My víme. Čteme totiž článek, ke kterému vkládáme spamový komentář, víme? 😉

  5. Google Chrome 48.0.2564.109 Google Chrome 48.0.2564.109 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/48.0.2564.109 Safari/537.36

    Dobrý den,dnes13.2.2016 v 6.00 hod.byl odvysílán na Čt1 pořad Kouzelné bylinky. Mimo jiné nakládaly zeleninu na kvašení, ale…….. a to je to co mě zajímá, zeleninu daly do sklenice, která měla ve víčku péro a to neustále stláčelo zeleninu ve sklenici. Nevíte prosím, ( možná to byla nádoba z plastu, to nevím ) kde se taková sklenice dá koupit? Moc děkuji, zkoušela jsem ji najít na Netu….marně. Za odpověď děkuji.

    • Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows 8 x64 Edition Windows 8 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

      Dobrý den, nemusíte mít speciální nádobu, stačí zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a dokoupit tzv. „stlačovací pružinu“. Dá se dohledat na netu.

    • Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

      Sklenice se jmenuje nakládací doza a koiupíte ji v Orionu! Zdravím Eva

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)