Tak to vím docela přesně! Měli jsme možnost změřit trvanlivost domácího kváskového chleba s křupavou kůrkou a nyní dokážeme na tuto otázku přesně odpovědět. Totiž hned po otázkách na recept na dobrý kváskový chléb byla otázka na jeho trvanlivost druhou nejčastější otázkou od zájemců o domácí pečení chleba. Nejednou jsem s humorem odpověděl, že: „Pokud ho nesníte“ 😉 no pokud ho opravdu z nějakého důvodu rychle nesníte, jak dlouho vydrží kváskový chléb, dokud se zkazí?
Na tomto webu najdete několik receptů na kváskový chléb. Včetně toho, jak si založit kvásek na pečení doma, když v okolí nenajdete nikoho, kdo by vám kvásek daroval. Od čistě žitného chleba, pečeného téměř tekutého ve formě (vypadal jako z ruského válečného filmu 😉 ) jsme postupně přešli na chléb z kombinace žitné i pšeničné mouky. Nyní pečeme asi takového chleby, vždy dva najednou.
Dva proto, že máme k dispozici dvě menší ošatky a také naše elektrická trouba je lépe stavěná na dva menší chleby, než na jeden velký. Po upečení to vypadá asi takto:
No ale nedávno jsme pekli čtyři chleby. Dva dny po sobě po dva chleby. Protože jsme jeli na dovolenou na sedmnáct dní a věděli jsme, že paní domácí v penzionu organizuje pro své hosty grilovačky, tak jsme také chtěli něčím přispět. A samozřejmě sám jsem chtěl během dovolené mít k dispozici „svůj“ chléb, který mi Olinka vždy s láskou napeče.
Doma mi většinou dva bochníky vydrží tak deset-dvanáct dní, podle toho jak mi chutná 😉 Takže bylo jasné, že ke konci dovolené asi budu odkázán i na chléb kupovaný. Dva z dovezených bochníků jsme postupně snědli během dvou grilovaček a já jsem si ze svých chlebů postupně ujídat na snídani. A protože jsme hodně jedli obědy a večeře mimo penzionu, můj chléb se mi míjel docela pomalu. Dokonce to vypadalo, že mi vydrží celou dovolenou.
Trvanlivost kváskového chleba
Nevydržel. Patnáctý den od upečení jsem na něm objevil malé stopy plísně. Protože je mi jasné, že plíseň je houbovitá choroba a prorůstá celým bochníkem, není jen tam, kde se objevila na povrchu, skončil celý zbytek (akorát na dva dny po dva krajíce) v popelnici.
Po celou dobu byl zabalen v bavlněné hrubé utěrce a celé to bylo v mikrotenového sáčku. Jelikož chladničku v penzionu jsme měli plnou zeleniny z domácí zahrady nebo masíčka z místních jatek a prodejny, chléb byl položen v kuchyni na stole u okna, teplota se pohybovala mezi 15 až 20 °C. I tak si myslím, že čtrnáct dní je slušná doba trvanlivosti. Během ní chléb trochu ztvrdl, ale stále byl měkký a dal se krájet, není to tak, že by byl tuhý jako štolverk a lámal by se. Jen není takový měkký, jak těsně po upečení.
Ještě ten den jsme v okresním městě se pokoušeli vybrat nějaký kupovaný chléb, který by byl co nejzdravější, ergo obsahoval by co nejméně chemikálií, bez kterých se všichni, co pečou chléb doma, obejdou. A také se podařilo. Ale mi z něj kus zůstalo a tak jsem ho dojedl doma.
Druhý den po návratu mi Olinka upekla opět dva bochníky jejího vynikajícího chleba. A já jsem jedl po jednom krajíci jejího chleba a po jednom z toho kupovaného. A tak se stalo, že druhý bochník zůstal zabalený na lavici u stolu. Jelikož teplota u nás v panelákové kuchyni je asi 24 °C, tak po týdnu, když se v chladničce uvolnilo místo, šel druhý chléb do ní.
Když jsem dojedl první bochník i krajíce z kupovaného chleba, pustil jsem se i do druhého bochníku. No moc jsem si ho neužil. Patnáctý den se na něm na spodku objevily známky plísně a měl jsem opět po chlebu. Naštěstí to už byl upečený čerstvý, protože nás čekala návštěva u tchýně a Olinčině mamince také velmi chutná její chléb. Tentokrát se ale musela spokojit s jedním bochníkem 😉
Takže odpověď na úvodní otázku je zcela jasně zodpověditelná. Domácí kváskový chléb vydrží dva týdny. Zda jej skladujete venku nebo v chladničce, zda je v teple nebo chladu.
Poctivě upečený chléb z poctivých surovin, s bílkovinami štěpenými kváskem z žitné mouky, bez chemie, bez konzervantů, bez dochucovadel a jiných chemikálií, které mají za úkol prodloužit jeho dobu upotřebitelnosti, je jeho trvanlivost a poživatelnosti čtrnáct dní, aniž by ztvrdl na kámen a nedal se krájet nebo kousat.
Co ale pak dávají pekaři do těch svých chlebů, že i když jsou v něm konzervanty a jiné příměsi, třetí den je tvrdý jako kámen a plesnivý?
V každém případě dnes už všichni víme, že pokud chcete doma péct chléb s kváskem, nemusíte se bát, že vás tato práce bude zdržovat každý den. Pokud upečete dost velké bochníky nebo více chlebů najednou, nemusíte péct chléb často, stačí jednou za týden až deset dní a vždy budete mít pro sebe a svou rodinu čerstvý a zdravý měkký chléb, který neublíží vašemu tělu.
Komentáře