Zaručeně čerstvý lněný olej

Zaručeně čerstvý lněný olej

Ačkoliv si mnozí vybaví lněná semínka jako účinný prostředek při problémech s trávením a zácpou, zdaleka to není jejich jediné uplatnění. Kromě vlákniny se v nich totiž nachází velmi vzácný lněný olej. Je však nesmírně citlivý na světlo a teplo a při nesprávném skladování se velmi snadno kazí. Zajistit si však stále čerstvý a chutný olej nemusí být až tak složité. Řešením by mohl být domácí lis na olej.

Ořechy a semena do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Kromě toho, že prospívají našemu trávení, zlepšují činnost mozku i srdíčka. Obsahují nejen vitaminy rozpustné v tucích, ale i známé nenasycené mastné kyseliny. No ne vždy se nám chce chroupat hrsti tvrdých plodů. A navíc bychom si občas rádi zpestřili jídlo jen příjemnou oříškovou chutí či vůní. Jednoduchým řešením je použití hotových olejů. A přestože je v obchodech najdete již zcela běžně, jejich kvalita není vždy nejlepší.

Po zkušenosti moudřejší

Stalo se to nedávno. V obchodě se zdravou výživou jsem si i já jeden takový olej koupila. Lněný. Kvalitní. Za studena lisovaný. Těšila jsem se na jeho jemnou vůni i oříškovou chuť. Doma mě však po jeho otevření čekalo nepříjemné překvapení. Olej měl štiplavý zápach a nepříjemnou chuť. I když mi ho bylo líto, nezbývalo nic jiného, ​​jen ho jednoduše vyhodit. No v té chvíli bylo rozhodnuto. Olej si příště vylisuji sama. A použiji na to domácí lis na olej.

Co všechno dokáže lis na olej

domácí lis na olej
domácí lis na olej

Pokud máte obavy, že lis na olej doma nevyužijete, zkuste si představit, kolik úžasných dobrot s ním můžete připravit. Kromě samotného oleje, kterého si mimochodem připravíte jen tolik, kolik právě potřebujete, získáte hustou masu plnou vlákniny. Z vylisovaných sezamových semen můžete připravit chutnou omáčku zvanou tahini. Ale například výlisky z mandlí či ořechů bez problémů a ještě k tomu zdravě zahustíte třebas ranní ovesnou kaši.

Pro získání chutného a zaručeně čerstvého oleje můžete využít snad všechny oříšky a semínka. Od máku přes sezam až po arašídy. Pokud k tomu využijete domácí lis na olej, bude to hračka.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..