Někteří lidé pečivo z jídelníčku radikálně vyřazují. Pravda je, že nemusí být špatné, člověk by měl jíst všechno. Měl by si ovšem dobře vybírat kvalitu potravin. Rozpečené housky ze zmražených polotovarů, s nimiž se setkáte ve většině supermarketů, zrovna ideální nejsou. Nehledě na to, že rozpékané pečivo si svou křupavou chuť drží jen chvilku.
Spousta lidí si raději připlatí za regionální pečivo. Menší pekárny si zakládají na kvalitních surovinách a nepečou v takovém množství, takže je pečivo trochu dražší. Za tu chuť a dobré složení se ovšem vyplatí zaplatit pár korun navíc.
Od sladkých koláčů až po luxusní slunečnicový chléb
Důkazem toho, že zákazníci jsou ochotní platit za kvalitu o něco více, je regionální pekařství ve Svijanech. Pekařství Koutných s.r.o. je vyhlášené v celém okolí, kde probíhá rozvoz pečiva. Vypečené houstičky a chléb je možné zakoupit v nejrůznějších prodejnách v Boleslavi, Sobotce, Turnově, Jablonci, Liberci i Českém Dubu.
Tam všude seženete křupavé housky s makovým, kmínovým či slaný posypem, kvalitně vykynutý chléb s kaštanovou kůrkou nebo tradiční slunečnicový chléb, který se s velkým úspěchem peče už čtvrt století. Nezapomíná se ani na sladké. Máte-li chuť na buchty, vánočky, šátečky či sladké koláče jako od babičky, v tomto pekařství své chutě uspokojíte.
Stavte se do místní prodejny
Kromě toho, že se pečivo rozváží do prodejen po celém regionu, nabízí pekařství prodej pečiva také ve své vlastní malé prodejně. Najdete ji v Příšovicích u Svijan, určitě se tam stavte cestou do Prahy nebo Liberce. V prodejně totiž neobjevíte pouze čerstvé pečivo, ale i další regionální produkty. Pochutnáte si na uzeninách z rodinného řeznictví Krejcarových, chlebíčkách z lahůdkářství NIKA Chrastava, moštu z Českého ráje nebo pivu z Pivovaru Svijany. Více informací najdete na www.koutnych.cz.
A jak jste na tom vy? Podporujete regionální produkty, nebo je vám jedno, co jíte?
Komentáře