I vy chráníte zvířata. Nevěříte? Čtěte.

Opět mě dnes pochytila ​​silná touha shlédnout edukační video a jak to už u mě bývá zvykem, pohled padl na Youtube a britské dokumenty od BBC. Několik videí vypadalo zajímavě, avšak jedno mě zaujalo svým názvem – Britain’s Really Dusgusting Food (v překladu Skutečně odporné jídlo v Británii). Jelikož dokumenty BBC mě ještě nikdy nezklamali, i dnes jsem klikla a video spolkla na jeden šup. A jelikož jsem při jeho sledování občas otvírala ústa dokořán, nedá mi nepodělit se s vámi o informace. (Link na něj najdete pod článkem)

Hamburger pro vegetariány? Skoro

Dokumentem provázel Alex Riley, známý britský bavič, tedy v něm nešlo jen o čisté „mudrování“, ale šokující info bylo podáno spíše humorným způsobem. V první části se Riley zaměřil na oblíbené fast foodové jídlo – hamburgery. Stále výraznějším fenoménem se stávají stánky na ulici, kde si lidé koupí jídlo „do ruky“ a zkonzumují ho cestou do práce či školy. Je jasné, že to nepřispívá zdravému životnímu stylu už jen z hlediska toho, že se na konzumaci nesoustředíme naplno a také, že naše tělo nemá vhodné podmínky pro správné trávení potravy. Nejhorší však je, že v stánkových jídlech nemáme jakékoliv tušení o tom, co jsme právě vložili do úst, protože neexistují žádné etikety, kde bychom se dozvěděli složení, nutriční hodnoty, či jednu z nejdůležitějších informací týkající se masných výrobků – podíl masa. Při zkoumání, které dělal Riley bylo zjištěno, že v některých masných výrobcích prodávaných v supermarketech a následně připravených v stánkových provozech, byl podíl masa pouze 47%. A co ten zbytek?! Kosti, chrupavky, kůže, želatina, sojová moučka a jiné „lahůdky“, přičemž 21 % tvořilo dokonce hovězí srdce. „Mňam“.

nehynoucí potraviny

Přiznejme si, kteří z nás máme doma polotovary? Mražené produkty, které stačí hodit na pánev či do mikrovlnky, různé konzervy, omáčky, majonézy a kečupy se složením připomínajícím spíše chemickou směs než potravinu vhodnou ke konzumaci. A kolik z nás se dívá na dobu trvanlivosti? Ano, to je důležitá informace nacházející se na obalu a dovolím si tvrdit, že se na ni spotřebitelé zaměřují více než na samotné složení. Ale co může obsahovat „potravina“ pokud má dobu trvanlivosti jeden rok a není třeba ji skladovat ani v chladničce ani v mrazničce? Ano, správně. Konzervanty a jiné chutné věci, které i po roce zachovávají tak skvělou vůni a chuť. Inu, sice jsou už rok staré, ale vždyť i ty chemikálie ve školní laboratoři už mají pár let a stále jsou účinné, no ne?

Související:  Aby brambory neutíkali po sporáku

Co je maso a co ne?

Kdysi jsme byli zvyklí kupovat maso. Kus svaloviny ukrojený z prasete, krávy či kuřete. Dnes to již není tak jednoduché, přestože regály praskají ve švech a koupit se dá cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Ale co je to „cokoliv“? To, že maso je napíchávané vodou ví už asi každá hospodyňka, která si koupila krásná kuřecí prsa, hodila je na pánev a po pár minutách jí zůstala třetina původní váhy pěkně plovoucí v „šťávičce“. Ale takové praktiky už nejsou jediné, kterými výrobci lžou spotřebitelům a tím si naplňují kapsy. Novou módou se stalo tzv. strojově zpracované maso (technologie AMR – Advanced Meat Recovery), pomocí které jsou poslední zbytky masa, které zůstanou na kosti a jinak by byly vyhozené, pěkně krásně „oholené“ a zpracovány. To, že sem tam (dost často) proklouzne nějaký ten kuřecí či vepřový chlup, nějaká ta chrupavka či kůže i do finálního produktu, to už je jakýsi „vedlejší účinek“. Hlavní je, že je to co? Že je to LEVNÉ. Neboť, bohužel, se zdá, že to je jediné, co v současnosti lidí zajímá. I když následné kupování léků také cosi stojí, ale vždyť kdo by obviňoval nějaké to kuře z problémů s játry či ledvinami, ne?

Pointa na závěr

Eat SHIT, save animals. Nebo po našem: „Jezte s*ačky, zachráníte zvířata“. Neboť to je asi to jediné, co je dobré na „masných“ výrobcích, které mají s masem pramálo společného. Vždyť namísto 100 hamburgerů se jejich vyrobí 300 a umře při tom jen jedna kráva. Věřím, že výrobcům šlo právě o toto. Nebo?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=ZHkUrimdtbg

Podobné články:

Nový kompostér z palet
Naše zahrada je permakulturní a proto žádný rostlinný odpad nevyhazujeme,...
Číst dále
Meloun: Ideální zeleninové osvěžení v horkém létě
Jak se v horkých letních dnech chutně a dobře osvěžit? Ideálním...
Číst dále
Úspěšný a pestrý jídelníček
Výrok "Co bych snědla, abych zhubla" se stal legendárním a...
Číst dále
A je po rajčatech na balkoně
Podzim se ukázal v plném proudu. Slunce je méně, zato...
Číst dále
Zaručeně čerstvý lněný olejZaručeně čerstvý lněný olej
Zaručeně čerstvý lněný olej
Ačkoliv si mnozí vybaví lněná semínka jako účinný prostředek při...
Číst dále
Ovoce v supermarketu: Nejsme tak bohatí, abychom...
Pravděpodobně se vám to také stalo. V supermarketu jste si vybrali...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.