Nejsou trubičky jako trubičky

Máte rádi oplatky a vánoční trubičky? Přiznám se, že já je rád mám. A před Vánocemi je kupujeme. Míváme je z různých zdrojů a proto i mají různou chuť. A ne jen podle příchutí. Myslíte si, že trubičky nejsou zdravé? Záleží na tom, kdo je připravuje.

Základem trubiček je těsto a to je z mouky a cukru. Někdo používá krystalový cukr, někdo práškový. V každém případě je to cukr uměle přidávaný a při výrobě rafinovaný, tedy chemicky bělený. Nic, co se slučuje se zdravou výživou. Nuž ale když celý rok jíte a žijete zdravě, nějaká ta sladkost jednou za dlouhou dobu vám nemůže ublížit. Hlavně když se v této výjimce neprecpete.

Ale v trubičkách jsou i jiné věci, na které si už ale třeba dávat pozor. Někdo peče vánoční trubičky s máslem, někdo s margarínem. Ačkoliv už jsem slyšel i takové, že „Já nepoužívám margarín, používám rostlinné máslo“. Nuž by mě zajímalo, jak si taková hospodyňka představuje margarín a jak si představuje máslo z rostlin. Jak asi tak řepkový olej se stane roztíratelným?

Ale ne o tom jsem chtěl. Já jen připomínám, že i při koupi oplatek a trubiček bychom se měli zajímat, kdo je jak připravuje. Jaké používá suroviny a z čeho mají chuť. Zda byl použit skutečně vanilkový cukr nebo pouze vanilínový, zda byla přidána mletá skořice nebo skořicová esence, synteticky připravovaná.

Neboť o tom, zda je něco zdravé nebo ne nerozhoduje jak se to jídlo jmenuje, ale z čeho je to připraveno. Vánoční trubičky nevyjímaje.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..