České špekáčky: Staly se lahůdkou, které už odzvonilo?

Český špekáček, to byl v minulosti pojem. I notoričtí zastánci zdravé výživy občas pustili z hlavy všechna doporučení, kterými se denně řídili, a zakousli se do krásně opečeného buřtíku, ze kterého stříkala masová šťáva. Kvůli nekvalitním výrobkům se ale špekáček bohužel dnes stal spíše postrachem. Jak poznat, že se jedná o kvalitní zboží, na kterém si pochutnáte?

Nekupujte buřty ani opékáčky

Pokud máte pusu nakřivo touhou smlsnout si na uzenině napíchnuté na prut, vězte, že si dnes už najdete kvalitní špekáčky i v našich obchodech. Po čem sáhnout a čemu se naopak vyhnout? Trknout by vás měl už název. Ruce pryč od buřtů, buřtíků i opékáčků. Proč? Jedině výrobek s názvem špekáček splňuje normy, podle kterých má obsahovat minimálně 40 % masa a zároveň maximálně 45 % tuku. Pokud výrobce nazve svoji uzeninu třeba opékáček, nesvazují ho žádné normy, a tudíž může do jejího obsahu přidat téměř cokoli. Včetně nechvalně známých kuřecích separátů či sójové moučky. Takže pozor, kupujte jenom špekáčky.

Čtěte pozorně obaly

Pozorně čtěte etikety, abyste se vyhnuli právě už zmiňovaným kuřecím separátům a sójové mouce. Vybírejte si výrobky, které obsahují minimálně 70 % masa. Ty by se měly alespoň přiblížit té chuti, kterou znáte z dětství.

Pokud jsou špekáčky pěkně barevné, vůbec to nemusí znamenat, že jsou také kvalitní. Naopak. Šikulové výrobci do nich přimíchali nějaká ta barviva, aby pěkně vypadaly, na chuť to ale nemá vliv, spíše naopak. Tedy příliš červené škodí. A když už jsme u toho, všímejte si na etiketách, kolik barviv a éček uzenina obsahuje. V tomhle případě platí, že čím méně, tím lépe.

Nízká cena přináší zradu

Nenechte se nachytat ani na příliš nízkou cenu. Kvalitní maso něco stojí, a pokud vám někdo nabízí kilo buřtíků za 39,90 Kč jednoznačně je někde zrada. Většinou v podobě přemíry sójových náhražek, které jsou pochopitelně mnohem levnější než maso a tak jsou za něj často vydávány.

špekáčky

Křest ohněm jako nejlepší zkouška

Nejlepším důkazem kvality špekáčků potom je skutečný křest ohněm, tedy opečení. V případě, že se vám špekáček během pečení smrskne, stoprocentně obsahuje sójové náhražky, i když to výrobce na obalu nepřiznává, nebo jich přiznává minimum. Kvalitní maso by se mělo krásně rozevírat v řezech na stranách a měla by z něj vytékat chutná šťáva, nikoli připékající se chemicky dochucený lůj.
Ačkoli po prohlídce nabídky v supermarketech budete mít pocit, že dobrým špekáčkům už odzvonilo, většinou vám nakonec uvízne v ruce alespoň jeden balíček, který vyhoví vašim požadavkům. Takže vzhůru k ohni a dobrou chuť!

Související:  Konečně čas na pečení kváskového chleba

Podobné články:

Dají se přesazovat starší ovocné stromy?
Všichni zahrádkáři považují za samozřejmé, že si koupí mladý stromek,...
Číst dále
Dřevěný, ratanový a kovový zahradní nábytek nevychází...
I do oblasti zahradního nábytku se prodírají minimalismus a nadčasovost....
Číst dále
Jaký mají tuky význam v naší stravě
Začali jste žít zdravě, stravujete se dle zdravého jídelníčku, ale...
Číst dále
Krůtí maso pro fyzicky aktivní osoby
Jezdíte na kole, běháte, nebo jednoduše chodíte na dlouhé procházky...
Číst dále
Znovuobjevený obchůdek
Při psaní článku o balkónových rajčatech jsem dostala na ně...
Číst dále
Porod se blíží, co čeká těhotnou v posledních...
Miminko se pomalu a jistě dere na svět. Zbývá posledních...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..