Bio či nebio?

Kupujete bio potraviny? Myslíte si, že je velký rozdíl mezi nimi a konvenčně pěstovanými potravinami? Vždyť se na první pohled téměř nijak neliší. Jen jejich cena mnohdy až vyrazí dech. Jsou náklady na jejich pěstování opravdu tak vysoké nebo jen obchod využívá situaci, že zájem o ně stoupá a lidé jsou ochotni za ně platit? A vyplatí se nám vůbec tato investice?

Charakteristika biopotravin

i šunka může být bio Bio potraviny jsou vlastně běžné potraviny. Na jejich výrobu se používají suroviny jako rostliny nebo hospodářská zvířata. Tyto jsou však vypěstovány případně dochované za přísných podmínek. V ekologickém zemědělství. Nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, nesmí být chemicky ošetřovány. Při jejich pěstování se nesmí používat žádné pesticidy. U zvířat nesmějí být použity žádné růstové hormony ani antibiotika.

Pokud však mají dodržet všechny tyto pravidla, musí být každému jasné, že taková paráda bude i cosi stát. Když se nesmí použít postřik, například proti plevelům, je třeba častěji okopávat nebo zasít rostliny hustě vedle sebe, aby plevel neměla šanci. A hned je práce i investic více. No úroda nebude vyšší, jen kvalitnější. Stejně při chovu zvířat je potřebný volný výběh. Zde je také jasné, že na stejné ploše dochovám menší počet kusů než je tomu v běžném konvenčním chovu. Nemluvě o péči. Masa bude o něco méně, ale zato kvalitnější, zdravější a zcela jistě i chutnější. Kdo ochutnal maso či zeleninu z bio farmy nebo z domácího chovu, určitě ví, o čem mluvím.

Bio potravina = zdravá potravina? Jak kdy

No výborně. Takže pokud začneme jíst pouze bio potraviny, znamená to, že se začneme i zdravě stravovat? Omyl! Není to docela tak. Označení biopotravina totiž ještě neznamená automaticky i zdravá potravina. I když to na první pohled možná tak vypadá. Pokud se jedná o čerstvé nezpracované suroviny, jako ovoce, zeleninu či maso, tam to platit může. I když tučné bio maso také není nic extra zdravé. Viďte? Horší je to už s hotovými výrobky z nich. Přestože jednotlivé složky pocházejí z bio produkce, výsledný produkt může být směsí různých chemických látek. A to dokonce legálně. Přitom stále zůstává bio.

Nevěříte? Stačí si přečíst složení. Evropské předpisy povolují použít až 36 různých vylepšujících látek. Takzvaných éček. Neříkám, že jsou všechny škodlivé. Vždyť taková kyselina askorbová (obyčejný celaskon) nebo kyselina jablečná jsou přírodní látky. Více méně zdraví prospěšné. Pokud si ale koupíte bio salám, téměř v každém najdete i E 250, tedy dusitan sodný. A ten už takový bezpečný není. Podle některých zdrojů může způsobit přinejmenším alergii. Pro děti není vhodný už vůbec. No a teď dejte dítěti bio šunku!
mrkev bio

Kompromis ve zdravém stravování

Stravovat se zdravě ještě neznamená kupovat si jen biopotraviny. I když, uznávám, ideálně by to bylo. Jsou však i potraviny, které, i když pocházejí z běžné konvenční produkce, splňují podmínky pro označení „bio“. Jsou to například banány, avokádo, brokolice, zelí, cibule, hrášek cukrový, kiwi, chřest nebo ananas.

A víte, které konvenčně pěstované potraviny obsahují nejvíce škodlivých chemických látek? Jedny z nejvíce kontaminovaných jsou jahody. Postřiky proti všelijakým chorobám udělají své. Dále jsou to obyčejné brambory, jablka, hrozny, hrušky, broskve, nektarinky, celer, špenát. A například i hrozny. Při všech těchto bych spíš volila kvalitu bio. Pokud ne pro sebe, tak alespoň pro děti.

Nesporné výhody bio potravin

tropické ovoce Při bio potravinách máte jednu nezanedbatelnou výhodu. Je jí minimální obsah zbytků různých chemických postřiků, hormonů či antibiotik. A tak používáním bio potravin podporujete ochranu přírody, zvířat, takto chovaných, no a samozřejmě v první řadě sebe a své zdraví. Vždyť podle výsledků nejnovějších studií bio potraviny mají až o 40% více antioxidantů, minerálů a stopových prvků. Zejména železa a zinku. A to už stojí za úvahu.

Obecně však platí, že řídit se třeba v první řadě zdravým rozumem. Nakupovat zejména čerstvé, co nejméně průmyslově zpracované potraviny. A je jedno, jestli bio nebo konvenční. Protože, jakmile je surovina zpracována, snižuje se její trvanlivost i chuťové vlastnosti. Je tedy téměř jisté, že bude obsahovat nějaké přídatné látky, aby vydržela co nejdéle a zároveň dobře vypadala (možná i chutnala). No a právě přídatné látky mění naše potraviny na jedy, kterých se naše tělo jen těžko zbavuje.

Použitá literatura

Petr Fořt: „Aby nám všem chutnalo“.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..