Jahodovo-mátový osvěžující nápoj

V zahradě nám konečně dozrály první jahody. Nebylo jich sice mnoho, sucho udělalo své, o to víc jsme se na ně těšili. A čerstvá máta, rostoucí vedle nich se mi svou vůní přímo nabízela, abych si z ní natrhala. Byl právě úplněk a tak se ta vůně nedala přehlédnout. „Hm, bude skvělý čaj“, pomyslela jsem si a po chvíli jsem z ní už měla v ruce pěknou kytičku. Ještě jahůdky do kbelíku a hurá domů.

První jahody se u nás doma nijak nezpracovávají. Spíše si je vychutnáváme jen tak, samotné. Ty další, když jejich už je víc, zvyknu protlačit jako dřeň a zmrazit. Z máty dělám malé kytičky a suším je zavěšené hlavou dolů v kuchyni na háčku vedle sporáku. Sbírám ji postupně, před každým úplňkem a tak máme vždy zásobu na celou zimu.

Po tom, jak jsme všichni absolvovali „ochutnávku“, zůstalo ještě pár jahod v kyblíku. A tak moje dcera Lenka dostala nápad, jak zbylé suroviny zužitkovat. Vyrobila si barevný, voňavý a ještě k tomu osvěžující nápoj bez zbytečného cukru a kalorií.

Jednoduše do studené vody namočila celé umyté lístky čerstvé máty a do toho nakrájené poloviny jahod. Po několika hodinách mi nápoj naservírovala a musím říct, že byl vynikající.

 jahody s mátou

No nevypadá to úžasně?

Možná si řeknete: „Vždyť je to jen obyčejná čistá voda, co je na tom.“ A máte zčásti i pravdu. Na druhé straně, pokud se naučíte pít čistou vodu, hodně tím získáte. Je to to nejlepší, co můžete pro osvěžení svého těla udělat. Zároveň se tím chráníte před škodlivými umělými barvivy a dochucovadly, kterých jsou plné kupované slazené nápoje.

A pokud jde o cukr, ten je i v samotných jahodách. A ještě s přírodním vitamínem C a železem. Takovou kombinaci v žádném růžovém sladkém nápoji „s příchutí jahody“ v obchodě nenajdete.

Tak tedy, na zdraví a příjemný zrakově-čichově-chuťový zážitek!

Podobné články:

Kolik sklenic úrody máme?
To se nás ptají přátelé a známí, když se stočí...
Číst dále
Každá zahrada potřebuje svůj pevný bod
Je vaše zahrada užitková nebo okrasná? Věnujete svou péči ovoci...
Číst dále
Jak "vrtat" bez vrtačky
Nedávno zde byl publikován článek o výrobě naklíčovací nádoby doma....
Číst dále
Balkonová rajčata - poprvé přesazena
Jsou to už dva týdny od doby, jak jsem vysela...
Číst dále
Rajčata z vlastního výsevu
Loni se vám líbily moje balkonová rajčata. Úspěch měly i...
Číst dále
Infrasaunování
Kdo si užil u nás o dovolené teplo, může mluvit...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.