Máte rádi sladké tiramisu, ale trpíte alergií na vajíčka? Nebo se obáváte salmonelózy? Nezoufejte. Řešení může být velmi jednoduché. Stačí jen mírná změna v použitých surovinách, například nahradit syrové vajíčka smetanou na vaření. Jeden zajímavý recept v tomto duchu jsem včera viděla na Primě. V programu „Když vaří táta“.
Základními surovinami byly mascarpone a silná káva. I můj oblíbený „Ital v kuchyni“, tedy Emanuele Ridi, je používá ve svém receptu. Následuje další typická surovina a to mandlový likér Amaretto. „Táta“ ho nahradil sladkým vínem.
Nemusí to být na škodu, ale mně tam ta mandlová vůně pasuje více. V ostatních surovinách, dokonce ani v jejich vzájemných poměrech, nebyl skoro žádný rozdíl. Dá se tedy předpokládat, že i chuť by měla být velmi podobná. Vyzkoušejte.
A možná jste už i vyzkoušeli nějaké jiné, velmi podobné, recepty na tiramisu. Vždyť na internetu jich najdete hned několik. Bohužel, v snaze ušetřit na nákupu dražších surovin, zejména mascarpone, některé hospodyňky doporučují použít tvaroh nebo pomazánkové máslo.
No, přiznám se, i já jsem jeden takový recept vyzkoušela. Místo mascarpone vyšlehanou šlehačku s neochuceným pomazánkovým máslem. Ostatní suroviny jsem však nezměnila.
A výsledek? Dezert výborný. Chutnal všem. No příště přece jen vyzkouším pravé mascarpone. Rozdíl v ceně až tak výrazný není. No když chci originální italskou chuť, potřebuji i originální italské suroviny. No ne?
Ještěže se dají koupit i u nás a není potřeba za nimi cestovat do Itálie 🙂
Komentáře