Aby brambory neutíkali po sporáku

Určitě tuto situaci znáte. Snažíte se udržovat sporák čistý. Po každém vaření ho poctivě umyje. No jakmile dáte vařit brambory, voda z hrnce překypí a čistý sporák či varná deska jsou minulostí. Když se mi to stalo posledně, nejprve jsem se rozzlobila. No pak jsem začala spekulovat nad tím, jak by se dalo „putování“ brambor po sporáku zabránit.

Vím. Při vaření se to často stává. U mě se při vaření nejčastěji „rozutečou“ brambory a pak luštěniny. Zejména hrášek. Z tohoto důvodu nejraději vařím brambory v páře. Nepřijdu tak o cenné látky, které by se vylouhovaly do vody a nemusím také čistit sporák. Pokud dám do hrnce pod pařák dost vody, mám po starostech. No vařit v páře naklíčené brambory se mi moc nechce. I když klíčky odstraňuji až do hloubky, přece jen při klasickém vaření ve vodě se do ní nějaký ten jedovatý solanin vyplaví. A když ještě přidám během vaření trochu kmínu, údajně to zabrání škodlivému účinku těch zbytků. Tak tedy vařím brambory ke konci zimy většinou v hrnci ve vodě a po dovaření vodu vyleju.

multifunkční pařák

Problém je jen v tom, že přestože se hrnec zdá ze začátku dost velký, postupně se jaksi „zmenšuje“. Bramborám je v něm přitěsno a tak utíkají po sporáku. Větší hrnec je jednou z možností, jak tomu předejít, ale má i své nevýhody. Je v něm zbytečně hodně vody a té dlouho trvá, než sevře. Na druhé straně při vaření se její hodně vypaří a v kuchyni je zbytečně vlhko. Řešila jsem to pokličkou. No i když mám pokličku s otvorem pro páru, nestačilo to a brambory i tak utekli.

 pařák na hrnci

A tak jsem minule položila na hrnec místo pokličky nerezový pařák. Voda se rychle zahřála a zároveň přes dostatek dírek mohla vznikající pára pomalu unikat. Když bylo po chvíli v hrnci už vody méně, na pařák jsem položila ještě klasickou pokličku a brambory pomalu dovařila.

Stejný postup jsem už vyzkoušela i s hráškem. Vařil se pomalu. Vznikající pěna vystoupala po stěnách pařáku a sporák zůstal úplně čistý.

 hrnec s pařákem

Když jsem před časem tento pařák kupovala, ani jsem netušila, na co všechno ho využiji. A tak kromě napařování masa či zeleniny mi slouží i jako sítko na cezení těstovin. Dále výborně nahradí pokličku na hrnec. A dokonce se osvědčil i jako nakličovadlo na obiloviny či luštěniny.

No řekněte, nevyplatilo se investovat pár drobných do koupě takové multifunkční věcičky?

Související:  Jaká solnička je nejlepší?

Podobné články:

Kustovnici čínské se v zahradě daří
Kustovnice je exotický ovocný keř, který si již našel cestu...
Číst dále
Příběhy léků
Jaksi jsme si už zvykli každý zdravotní problém řešit léky....
Číst dále
Jídlo podle rytmu přírody
Super a hypermarkety nám nabízejí pestrou škálu potravin. Na regálech...
Číst dále
Opora pro klematisy i kustovnici
Některé rostliny potřebují během svého růstu opory. Stromy a keře...
Číst dále
Orlické Hory poprvé
Do Orlických Hor jsem se poprvé dostal v létě roku...
Číst dále
Pražské byty k pronájmu
Můj dům – můj hrad, ale co dělat, když v...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.