Žitný kvásek není jako potraviny z obchodu, nevydrží tři měsíce

Čím dál tím více lidí se snaží konzumovat zdravé potraviny s co nejmenším počtem složek, bez chemikálií a dochucovadel. A proto si místo kupování chleba a pečiva raději pečou doma kváskový chléb. Je několik receptů, jak si doma připravovat svůj vlastní chléb, ale mají společný základ: žitný kvásek. Ten se dá připravit doma nebo získat od jiného pekaře chleba prakticky darem. Umíte se ke kvásku správně chovat?

Sami jsme rozdali kvásek množství lidí. A když to okolnosti umožní, vždy se zajímáme, jak se jim daří, jak se jim peče jejich chléb, kterou recepturu si nakonec vybrali a zda jim chlebíček chutná. A vždy máme radost z jejich úspěchu tak z toho, že další lidé jedí zdravější a svůj vlastní výrobek.

můj domácí kvásek
můj domácí kvásek

No občas se dozvíme i pro nás smutnou zprávu. Že na pečení chleba nebyl čas, tak šel kvásek do chladničky a po měsíci musel být vyhozen 🙁 Mrzí nás dvojnásob proto, že když pro někoho připravujeme kvásek, vždy se ptáme, zda si přečetl všechny články o pečení kváskového chleba a kdy plánuje první pečení. A podle toho také navrhujeme i předání kvásku, aby se rovnou dal doplnit moukou a podle postupu upekl chléb.

ošatka na chléb
ošatka na chléb

Samozřejmě že nakrmený kvásek vydrží pár dní. Máme odzkoušené, že bez problémů deset dní v chladničce, i dva týdny. Více se mu ale už nelíbí a můžete o něj přijít. Stejně tak nemůžete nechat kvásek na stole v kuchyni a divit se, že po dvou týdnech je po něm.

Žitný kvásek je totiž živý organismus. Kvasinky neustále zpracovávají žitnou mouku a štěpí lepek na kratší řetězce. Když ale už nemají co „jíst“, zahynou. Proto je třeba kvásek „nakrmit“, když ho nechcete včas použít na pečení. Nakrmení mu opět životnost o pár dní prodlouží. Kvásek opravdu neobsahuje žádné chemické konzervanty, stabilizátory či jiné éčka, díky nimž by vydržel několik měsíců. To nejsou sušené kvasnice, které stačí vybrat z chladničky, dát jim cukr a obživnou. Skutečně žitný kvásek není jako jiné průmyslové potraviny z prodejny a proto se k němu nemůžete tak chovat.

Podobné články:

Krájejte zeleninu jako mistři kuchaři se Santoku...
Příprava skvělých pokrmů je úplným uměním, které fascinuje lidi již...
Číst dále
Maliny nesnáší přímé slunce
Málem mi vypadl šálek z ruky, když jsem slyšel souseda,...
Číst dále
Takový obyčejný krásný den
Kdybych měla zahrádku u domu, určitě bych neodolala a každé...
Číst dále
váženívážení
Jak postupně zhubnout?
Potřebovali byste trochu zhubnout a nedaří se vám to? Není...
Číst dále
můj chlébmůj chléb
Kváskový chléb a hubnutí
Často se mě lidé ptají, zda se dá pomocí kváskového...
Číst dále
Na nové matraci se lépe spí
Teprve když se ráno budíte unavení, bolí vás ramena a...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.