Příprava těsta a pečení

Kvásek máme nakynutý a část pro budoucí pečení oddělenou.

K ostatnímu kvásku přidáme mouku dle uvážení, nemusí být ani celozrnná, i když ta je nejlepší, sůl, případně kmín či jiné koření, různá semínka podle chuti. S teplou vodou vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak šlehačem s hákama dohladka.

Já mám vyzkoušené, že toto těstíčko hned přeložím do formy na biskupský chlebíček, kterou vystelu papírem na pečení a přikryju umělohmotným víčkem tak, aby mělo trochu vzduchu, ale zároveň shora nevyschlo. Kynout nechávám 8-10 hodin při pokojové teplotě. Nevyplatí se být netrpělivý, protože probíhá kvasný proces, při kterém se mouka štěpí a stává se dobře stravitelnou. Zároveň se tvoří pórovitost v chlebu.

Pečení

Když nám těsto pěkně narostlo, zapneme troubu na 200°C. Při této teplotě peču 10 minut. Potom teplotu snížím na 175°C a peču ještě 40 minut. Po upečení hned potřu povrch chleba slanou vodou, vyberu z formy a zabalím do látkové utěrky. Nechám takto do úplného vychladnutí, nejlépe na mřížce, aby větral ze všech stran. Většinou mi to nedá a ochutnáme ještě v ten den, ale lepší je počkat do druhého dne, tehdy je nejlepší.

Podobné články:

Nezapomeňte se postarat o zelené rostliny ve...
Udělat si ve svém bytě koutek, který by byl oázou...
Číst dále
Pitný režim v létě: Sázejte na čistou vodu...
V horkých letních dnech znovu nabírá na aktualitě otázka pitného...
Číst dále
Jak léčit vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak je v mnoha ohledech vážným zdravotním problémem, který...
Číst dále
Jablka do hrnce!
Většina lidí by možná řekla, že jablka patří spíše do...
Číst dále
party_stanparty_stan
5 rad, jak vybrat ten správný zahradní...
Všichni tu situaci velmi dobře známe. Máme na mysli chvíli,...
Číst dále
Jídlo podle rytmu přírody
Super a hypermarkety nám nabízejí pestrou škálu potravin. Na regálech...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.