web analytics
Dub 072012
 

Kvásek máme nakynutý a část pro budoucí pečení oddělenou.

K ostatnímu kvásku přidáme mouku dle uvážení, nemusí být ani celozrnná, i když ta je nejlepší, sůl, případně kmín či jiné koření, různá semínka podle chuti. S teplou vodou vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak šlehačem s hákama dohladka.

Já mám vyzkoušené, že toto těstíčko hned přeložím do formy na biskupský chlebíček, kterou vystelu papírem na pečení a přikryju umělohmotným víčkem tak, aby mělo trochu vzduchu, ale zároveň shora nevyschlo. Kynout nechávám 8-10 hodin při pokojové teplotě. Nevyplatí se být netrpělivý, protože probíhá kvasný proces, při kterém se mouka štěpí a stává se dobře stravitelnou. Zároveň se tvoří pórovitost v chlebu.

Pečení

Když nám těsto pěkně narostlo, zapneme troubu na 200°C. Při této teplotě peču 10 minut. Potom teplotu snížím na 175°C a peču ještě 40 minut. Po upečení hned potřu povrch chleba slanou vodou, vyberu z formy a zabalím do látkové utěrky. Nechám takto do úplného vychladnutí, nejlépe na mřížce, aby větral ze všech stran. Většinou mi to nedá a ochutnáme ještě v ten den, ale lepší je počkat do druhého dne, tehdy je nejlepší.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)