Příprava těsta a pečení

Kvásek máme nakynutý a část pro budoucí pečení oddělenou.

K ostatnímu kvásku přidáme mouku dle uvážení, nemusí být ani celozrnná, i když ta je nejlepší, sůl, případně kmín či jiné koření, různá semínka podle chuti. S teplou vodou vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak šlehačem s hákama dohladka.

Já mám vyzkoušené, že toto těstíčko hned přeložím do formy na biskupský chlebíček, kterou vystelu papírem na pečení a přikryju umělohmotným víčkem tak, aby mělo trochu vzduchu, ale zároveň shora nevyschlo. Kynout nechávám 8-10 hodin při pokojové teplotě. Nevyplatí se být netrpělivý, protože probíhá kvasný proces, při kterém se mouka štěpí a stává se dobře stravitelnou. Zároveň se tvoří pórovitost v chlebu.

Pečení

Když nám těsto pěkně narostlo, zapneme troubu na 200°C. Při této teplotě peču 10 minut. Potom teplotu snížím na 175°C a peču ještě 40 minut. Po upečení hned potřu povrch chleba slanou vodou, vyberu z formy a zabalím do látkové utěrky. Nechám takto do úplného vychladnutí, nejlépe na mřížce, aby větral ze všech stran. Většinou mi to nedá a ochutnáme ještě v ten den, ale lepší je počkat do druhého dne, tehdy je nejlepší.

Podobné články:

Co dát muži, který už všechno má?
Tato otázka bude v následujících týdnech trápit spoustu z nás....
Číst dále
Čokoláda může prospívat našemu zdraví
Odborníci dnes už mají v otázce působení čokolády poměrně jasno. Je...
Číst dále
Pěkný a nebo jedlý balkon?
Máte i vy balkon? A i ho využíváte? Jistě, většina...
Číst dále
sněženkysněženky
Jak jsem využila můj víkendový pracovní zápal
Znáte tento výrok? "Když na mě přijde pracovní zápal, sednu...
Číst dále
Jak mě Jarda Žídek zase potěšil
Sledování slovenské veřejnoprávní televize v sobotu podvečer je v poslední...
Číst dále
„Čerstvé“ pečivo z mrazáku
Kolikrát vás v supermarketu zlákala vůně právě upečeného křupavého chleba...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.