Příprava těsta a pečení

Kvásek máme nakynutý a část pro budoucí pečení oddělenou.

K ostatnímu kvásku přidáme mouku dle uvážení, nemusí být ani celozrnná, i když ta je nejlepší, sůl, případně kmín či jiné koření, různá semínka podle chuti. S teplou vodou vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak šlehačem s hákama dohladka.

Já mám vyzkoušené, že toto těstíčko hned přeložím do formy na biskupský chlebíček, kterou vystelu papírem na pečení a přikryju umělohmotným víčkem tak, aby mělo trochu vzduchu, ale zároveň shora nevyschlo. Kynout nechávám 8-10 hodin při pokojové teplotě. Nevyplatí se být netrpělivý, protože probíhá kvasný proces, při kterém se mouka štěpí a stává se dobře stravitelnou. Zároveň se tvoří pórovitost v chlebu.

Pečení

Když nám těsto pěkně narostlo, zapneme troubu na 200°C. Při této teplotě peču 10 minut. Potom teplotu snížím na 175°C a peču ještě 40 minut. Po upečení hned potřu povrch chleba slanou vodou, vyberu z formy a zabalím do látkové utěrky. Nechám takto do úplného vychladnutí, nejlépe na mřížce, aby větral ze všech stran. Většinou mi to nedá a ochutnáme ještě v ten den, ale lepší je počkat do druhého dne, tehdy je nejlepší.

Podobné články:

aquaholderaquaholder
Aquaholder už není! Co místo něj?
V některých článcích popisujeme použití Aquaholderu při sázení rostlin a...
Číst dále
Kváskový chléb s křupavou kůrkou
Když jsme si před časem na farmářském trhu v moravském...
Číst dále
inada-dreamwaveinada-dreamwave
Masáže v pohodlí domova
Lehká masáž zad dokonale uvolní svalstvo a dodá našemu tělu...
Číst dále
Jak se projevuje roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza je velmi zvláštní a současně hodně nebezpečná nemoc....
Číst dále
Abyste si neotrávili Vánoce... kupovaným vánočním pečivem
Kolika z vás to už napadlo? A kolik z vás...
Číst dále
Malovýroba versus obchodní řetězce
Po dlouhé chladné zimě, když jsme se ohřívali teplými vařenými...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.