Tak si postěžovala jedna známá na margo toho, že v jednom obchodním řetězci bylo máslo v akci a jen omezený počet kusů na jeden nákup. Co ale neznamená, že se nemůže jeden člověk v obchodě otočit vícekrát a nákup dávat do auta. Já si myslím, že ta žena přehání a run cukrářů na máslo nehrozí.
Při pohledu na nabídku zákusků v cukrárnách se nejednomu zákazníku sliny sbíhají. Všechny vypadají lákavě a chutně. Ale jen do chvíle, kdy byste chtěli vidět složení a postup výroby. A obávám se, že máslo byste v něm hledali marně.
Stačí se zeptat lidí, co doma pečou zákusky na objednávku, kolik másla za rok spotřebují… A moje zkušenost práce pro cukrářskou výrobu mě celkem vyléčila z chutí kupovat si zákusky v cukrárně. Opravdu si myslíte, že tam nějaká ženička rozklepává vajíčka jedno po druhém? Že tam někdo roztírá máslo s moukou? Samozřejmě mají na to stroje, ale nejen to. Mají na to i jiné vymoženosti. Máte rádi zákusek s malinovým džemem?
Tak dobrou chuť. A v podobných velkých kýblech z Polska anebo Španělska byste našli téměř všechny suroviny pro výrobu zákusků… Kdo nevěří, ať běží ke kontajnerům za cukrárenskou výrobnou, brýle si berte sebou, dobře si počtete.
A podobně jsou na tom i různé recepty na zákusky na internetu. Lidé jsou přesvědčeni, že margarín je na zákusky ideální. Dobře se s ním dělá, v létě se koláče nekazí, je levný. Vazelína v mototechně by vyšla levněji…
Když nás čeká nějaká rodinná akce, kam „se patří“ donést zákusky, poprosíme známou, která má více času než my a doneseme jí poctivé máslo a naše vajíčka, abychom se za naše zákusky nestyděli a sami se nebáli je jíst.
Takže já se opravdu nebojím, že by cukráři v supermarketech vykoupili akciové rozmražené máslo ze zásob vytvořených v sezóně. Ti fičí v jiném matroši.
Komentáře