Proč nezalévat zahradu hadicí

Pěstování zeleniny se neobejde bez vody. A když přijde suché léto bez srážek, musíme dostatek vody rostlinám zajistit my pěstitelé. Roznášení vody ve vědrech a polievacích konvicích po zahradě je časově i fyzicky náročné a ve velkých zahradách přímo nemožné, proto mnoho lidí volí pohodlnější řešení, polévání hadicí nebo rozstřikovacími systémy, napájenými čerpadlem. Pro některé rostliny je tento způsob velmi nevhodný. Proč?

Nejlepší způsob polévání rostlin v zahradě je využít zachycenou dešťovou vodu ze střech v nádržích. Tato voda je měkká, odstátá a teplá vlivem počasí. Když takovou vodu dostaneme přímo ke kořenům rostlin, tyto ji dokážou celou zužitkovat pro svůj růst a zrání plodů. Zalévání hadicí z nádrže vyžaduje mít nádrž uloženou alespoň půldruhého metru nad zemí, abychom využili samospád a tlak vody v nádrži. Jinak potřebujeme čerpadlo a za polévání pak platíme elektrickou energií, spotřebovanou na jeho provoz. Vypuštění vody do kupy a její odnesení k rostlinám výrazně prodlouží čas polévání.

Mnoho lidí zalévá svou zahradu tak, že připojí hadici k čerpadlu ze studny, případně přímo k vodovodu. Je to rychlé, pohodlné, ale ne levné, zejména při tom vodovodu. No hlavní nevýhodou je, že voda z hadice teče studená. Přitom zem i rostliny jsou zahřáté na teplotu kolem 30 °C. Polévání studenou vodou jim způsobuje šok, pokud nezaléváme přímo ke kořenům a pozdě podvečer.

Protože polévání hadicí svádí k pohodlnému stříkání vody přes rostliny. Přes listy a stonky. Nevím, co v tom lidé vidí, smáčet v horkém létě celou rostlinu studenou vodou. Stejně tak pozalévat komplet celý pokopaný záhon vodou, aby se vytvořila silná tvrdá vrstva?

Když postříkáte vodou, je jedno jestli ze studny, vodovodu nebo z nádrže na dešťovou vodu, celou rostlinu, nedostane se veškerá voda ke kořenům, kde ji rostliny potřebují. Zůstane na listech. A vlhké listy v teplém počasí, to je nejlepší cesta ke vzniku plísní, padlí. A tím zlikvidování sklizně rajčat, okurek, angreštu, hroznů…

Zalévání zahrady hadicí je možná pohodlné a rychlé, ale může být i nebezpečné, když nedáváte pozor.

Podobné články:

Tavené sýry jako zdroj vápníku? Těžko!
O tom, že vápník potřebujeme pro pevné a zdravé kosti...
Číst dále
špekáčky
České špekáčky: Staly se lahůdkou, které už...
Český špekáček, to byl v minulosti pojem. I notoričtí zastánci zdravé...
Číst dále
Krůta – od vidlí po vidličku
Krůta se podává na evropské stoly od 16. století. Od...
Číst dále
Online prodej semen a osiv
Na podzim u mé babičky všude byly pečící plechy, pokryté...
Číst dále
Prémiové superpotraviny
Lidé už odpradávna využívali léčivé byliny. Ať už to bylo...
Číst dále
Drůbež, která vám zachutná
Na dobré se rychle zvyká a když ochutnáte v různých...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..