
Možná už máte tuto činnost pro tento rok za sebou. Bodejť by také ne. Vždyť času na řez révy bylo víc než dost. Relativně teplá zima byla k nedočkavým zahrádkářům obzvláště laskavá. Nehrozily žádné ukrutné mrazy a tedy ani zamrznutí mladých výhonků a tak se dalo stříhat prakticky kdykoliv. Přesto věřím, že se najdou i opozdilci, kteří se na řez révy teprve chystají a dobré rady jistě uvítají.
Ačkoli, jak jsem již zmiňovala, byla zima letos opravdu velmi mírná, s řezem révy nebyl důvod spěchat. V podstatě ani teď v druhé polovině března, ještě pupeny nejsou vidět. Réva ještě spí. Nebude to ale dlouho trvat a situace se změní. Ve výhoncích začne proudit míza a při řezu by mohlo hrozit její vytečení. To by možná nebyl až takový problém. Horší by bylo, kdyby tato tekoucí míza zasáhla nové rozvíjející se očka. Ty by mohla zalepit, čímž by jim zabránila plynule růst. No a nastávající úroda by tak byla v ohrožení. Což samozřejmě nechceme. Pročež pojďme stříhat. A hned.
Dodržujte pravidla, bude i úroda
Základem je, aby jednotlivé výhonky na sazenici měli dostatek světla a proudícího vzduchu. Proto i při řezu platí, že méně je více. Čili čím méně oček zůstane, tím více místa, světla i výživy budou jednotlivé výhony z nich vyrůstající mít. Kolik a které očka tedy nechat a co všechno z rostliny odstranit?
Tažeň a čípek
U starších sazenic postupujeme podobně. Pokud však máte mezi jednotlivými rostlinami místa víc, můžete, tak jako já, nechat na výhonky čtyři. Vytvoříte tak dva tažně a dva čípky. Tažně pak vyvážete směrem od středu keře a čípky směrem do středu keře. Budete tak mít více výhonků a i více hroznů. Dejte však pozor, aby měly dostatek vzduchu a světla.
Révu si stříhám už léta úplně sama. Zčásti intuitivně, zčásti podle odborných příruček. Baví mě tvarovat ji a s nadějí očekávat, jak to celé dopadne. Zda bude úroda a zda ne. Zatím to ale vždy dopadlo tak, že pokud měli úrodu sousedé, měla jsem ji i já. A to je pro mě nejdůležitější.
Komentáře